Κερκυραϊκό µυρµηγκάτο

Κερκυραϊκό µυρµηγκάτο

Κερκυραϊκό μυρμηγκάτο. Ένα ανάλαφρο δροσερό γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και τυρί κρέμα με σαντιγί. Μια συνταγή του σεφ Κων. Μουζάκη (αρχική ιδέα από εδώ) την οποία τροποποιήσαμε ελαφρώς επειδή η αρχική συνταγή απαιτούσε ωμά αυγά, για να απολαύσετε ένα δροσερό γλυκάκι που θα σας θυμίζει μεν το “τιραμισού” αλλά θα σας ενθουσιάσει με την υπέροχη γεύση του. 

Υλικά συνταγής

  • 2 ½ πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
  • 8 κρόκους φρέσκων αυγών, βιολογικά κατά προτίμηση
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 8 κ.σ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νιφάδες ή τρούφα μαύρης κουβερτούρας +100 γρ. επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 3 πακέτα (3×200 γρ.) μαλακό τυρί κρέμα μασκαρπόνε
  • 2 φλ. τσαγιού δυνατό καφέ (εσπρέσο ή άλλο επιλογής σας), κρύο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λικέρ Αμαρέτο
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, παγωμένη
  • 400 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, παγωμένη επιπλέον για την επικάλυψη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ, μπεν μαρί, πάνω σε κατσαρολίτσα με νερό που σιγοβράζει. Ρίχνετε στο μπολ τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε διαρκώς με μίξερ χειρός ή με σύρμα για 3-4 λ περίπου, μέχρι να “ψηθούν” οι κρόκοι, ασπρίσει και αφρατέψει ελαφρώς το μείγμα.
  2. Στη διάρκεια του χτυπήματος στο μπεν μαρί, φροντίζετε το νερό που σιγοβράζει στη κατσαρόλα να μην ακουμπά στο μπολ με τους κρόκους. Αποσύρετε το μείγμα από το μπεν μαρί συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λ περίπου και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει ελαφρώς, ανακατεύοντάς το συχνά. 
  3. Σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί μασκαρπόνε και το χτυπάτε με μίξερ να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα κρόκων συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Ρίχνετε τα 500 ml κρύα κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρει το μείγμα τη μορφή γιαουρτιού. Τέλος προσθέτετε τις νιφάδες κουβερτούρας και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς. [*]      
  4. Σε ένα μπολ ρίχνετε το κρύο καφέ και το λικέρ Αμαρέτο. Βουτάτε για λίγο στο μείγμα καφέ, ένα ένα τα σαβαγιάρ μέχρι τη μέση και τα στρώνετε σε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος (23×33 εκ. περίπου) στη σειρά μέχρι να καλυφθεί πλήρως η βάση του πυρέξ. Από πάνω απλώνετε τη μισή κρέμα τυριού και επαναλαμβάνετε με μια στρώση μπισκότων βουτηγμένα στο καφέ και από πάνω στρώνετε την υπόλοιπη κρέμα τυριού.
  5. Τέλος στην κορυφή στρώνετε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ. Χτυπάτε σε πηχτή σαντιγί τα 400 ml κρέμα γάλακτος και καλύπτετε όλη την επιφάνεια, πάνω από τα σαβαγιάρ, με τη σαντιγί. (Αν θέλετε πιο παχιά στρώση σαντιγί αυξήστε τη κρέμα γάλακτος που θα χτυπήσετε).
  6. Πασπαλίζετε πάνω από τη σαντιγί τις νιφάδες κουβερτούρας και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να κρυώσει καλά. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

[*] Εναλλακτικά, για πιο αφράτο αποτέλεσμα μπορείτε να χτυπήσετε τα 500 ml παγωμένη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και μετά να την ενσωματώσετε στο μείγμα τυριού ανακατεύοντας με μια μαρίζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για να φύγει ο “αέρας” και ξεφουσκώσει. Συνεχίζετε τη διαδικασία ως προαναφέρεται.