You cannot copy content of this page
Κεμπάπ ζουμερά με μπαχαρικά και σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

Κεμπάπ ζουμερά με μπαχαρικά και σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

Ζουμερά, αφράτα, πεντανόστιμα κεμπάπ, με πολίτικα μυρωδάτα μπαχαρικά και σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας, σερβιρισμένα με τραγανές αραβικές πίτες, φρέσκες ντομάτες και προαιρετικά με ροδέλες κρεμμυδιών. Μια απλή και πανεύκολη συνταγή της. Ν. Ισμυρνόγλου, για ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων πιάτο που θα απολαύσετε στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι!

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεμπάπ
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
  • 100 γρ. κιμάς από προβατίνα, κατά προτίμηση από μπούτι και σπάλα (ή άλλο επιλογής σας αν η προβατίνα δεν είναι της αρεσκείας σας)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. κάρδαμο, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κόλιανδρος ξερός, τριμμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας
  • 1 μεγάλη (ή 2 μέτριες) μελιτζάνα φλάσκα
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεμπάπ: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ. Με βρεγμένες τις παλάμες σας (για να μην κολλάνε στο κιμά) ζυμώνετε πολύ καλά όλα τα υλικά, για περίπου 7-8 λ, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως και αφρατέψει καλά το μείγμα. Ανά τακτά διαστήματα βουτάτε τις παλάμες σας σε νερό (για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια σας) και συνεχίζετε το ζύμωμα.
  2. Καλύπτετε με μεμβράνη το μπολ και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να σφίξει. Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ. Λαδώνετε τις παλάμες σας και πλάθετε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, πάχους περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Προαιρετικά, τα περνάτε σε καλαμάκια, για να τα γυρίζετε εύκολα κατά το ψήσιμο.
  3. Λαδώνετε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετείτε στην υψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζετε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, για να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη. Τοποθετείτε στη σχάρα τα κεμπάπ και τα ψήνετε για περίπου 16-18 εκ., γυρίζοντάς τα κάθε 3 λ περίπου, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  4. Για τη σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας: Τρυπάτε τη μελιτζάνα με ένα μεγάλο πιρούνι και τη ψήνετε στο γκριλ του φούρνου, για περίπου 10-12 λ, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της και να αρχίσει να «σκάει». Με τη διαδικασία αυτή έχετε πιο έντονη την καπνιστή γεύση.
  5. Μετά τη κόβετε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζετε το εσωτερικό της, την «ψίχα» της, μέσα σε έναν πολυκόφτη (μούλτι), προσεκτικά, φροντίζοντας να μην παρασύρετε και καμένη φλούδα, γιατί τότε θα πικρίσει η σάλτσα σας. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο (σε 2-3 δόσεις) και χτυπάτε στο μούλτι για περίπου 2-3 λ ή μέχρι να πολτοποιηθεί η μελιτζάνα.
  6. Ρίχνετε το λεμόνι, το ταχίνι (προαιρετικά) και συνεχίζετε το χτύπημα για περίπου άλλα 1-2 λ. Προσθέτετε και το γιαούρτι και χτυπάτε για ακόμα 1-2 λ περίπου ή μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα με βελούδινη υφή.
  7. Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε τα κεμπάπ πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες, τα περιχύνετε με σάλτσα μελιτζάνας και τα συνοδεύετε με φρέσκες ντομάτες και φυλλαράκια δυόσμου ή/και ροδέλες κρεμμυδιού, που τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, για περίπου 8-10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κεμπάπ ζουμερά με μπαχαρικά και σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.