Kέικ τούρτα σοκολάτας με γλάσο

Kέικ τούρτα σοκολάτας με γλάσο

Ποιος από εσάς δεν λατρεύει το κέικ σοκολάτας, πόσο μάλλον αν έχει και γέμιση και επικάλυψη σοκολατένιου γλάσου. Εδώ σας δίνουμε μια απλή εύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε ένα λαχταριστό κέικ που μπορείτε να το σερβίρετε και ως τούρτα που θα κλέψει τις εντυπώσεις με την υπέροχη υφή και γεύση του. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ/παντεσπάνι
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. ζάχαρη μουσκοβάντο (Muscovado) (καστανή μαλακή/υγρή ζάχαρη)
  • 50 γρ. σκόνη κακάο
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 142 ml. ξινόκρεμα (sour cream ή crème fraîche/ στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ) [*]
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 175 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο και κρύο
  • 125 ml. καλαμποκέλαιο
  • 300 ml. κρύο νερό
  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 175 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
  • 275 γρ. ζάχαρη άχνηκοσκινισμένη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ/παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 2 στρογγυλές φόρμες των 20 εκ. με αποσπώμενη βάση. Εναλλακτικά παίρνετε 2 αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης των 20 εκ. τα βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος στη βάση και στα τοιχώματά τους. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη καστανή ζάχαρη, τη ζάχαρη μουσκοβάντο, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάτε με σύρμα τα αυγά, τη ξινόκρεμα και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο και το καλαμποκέλαιο και τα χτυπάτε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα για 1/2 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά όλα τα ξηρά υλικά, λίγα τη φορά, χτυπώντας διαρκώς σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. 
  4. Τέλος προσθέτετε το μείγμα των αυγών και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και ψήνετε τα κέικ σας για 50-55 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο των κέικ να βγαίνει καθαρή.
  5. Τα ξεφουρνίζετε, τα μεταφέρετε μέσα στις φόρμες τους πάνω σε σχάρες όπου τα αφήνετε για 15 λ να μισοκρυώσουν. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρετε και τοποθετείτε πάνω στη σχάρα όπου και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς. 
  6. Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνετε να χλυαρίνει ελαφρώς. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να γίνει κρεμώδες.
  7. Ρίχνετε και τη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Στη συνέχεια αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στο μείγμα τη βανίλια και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι το μείγμα να είναι λείο και να γυαλίζει.
  8. Τοποθετείτε το 1 κέικ/παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος, ρίχνετε το ¼ από το γλάσο στο κέντρο του, το απλώνετε απαλά με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζετε με το 2º κέικ/ παντεσπάνι. Γλασάρετε όλο το κέικ αδειάζοντας όλο το υπόλοιπο γλάσο στο κέντρο της επιφάνειάς του και κατευθύνοντάς το προς τα πλαϊνά με μια σπάτουλα.

[*] Αν δεν σας είναι εύκολο να βρείτε έτοιμη ξινόκρεμα (sour cream ή crème fraîche), ο πιο εύκολος και εξαιρετικά γρήγορος τρόπος να φτιάξετε τη δική είναι ο εξής:  Αδειάζετε 152 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη με 35% λιπαρά σε ένα μπολ, προσθέτετε 3 κοφτά κ.γ. χυμό λεμονιού και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα. Την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου και κατόπιν τη χρησιμοποιείτε στη συνταγή σας.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Kέικ τούρτα σοκολάτας με γλάσο

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page