Κέικ σοκολάτας με κακάο και γκανάς κουβερτούρας

Κέικ σοκολάτας με κακάο και γκανάς κουβερτούρας

Κέικ σοκολάτας με κακάο και γκανάς κουβερτούρας. Μια συνταγή για ένα υπέροχο σοκολατένιο κέϊκ γαρνιρισμένο με σοκολάτα… για όλες τις ώρες και για όλη την οικογένεια….

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο ή μαργαρίνη
  • 3/4 φλιτζανιού κακάο και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • Για τη γκανάς:
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC , βουτυρώνουμε δύο στρογγυλά ταψάκια (27-30 εκ.) και τα πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. [ Εναλλακτικά ψήνουμε σε ένα ταψάκι και το κόβετε οριζόντια στη μέση, οπότε ετοιμάζετε ένα ταψί.]
  2. Eτοιμάζουμε τη γκανάς: Zεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
  3. Eτοιμάζουμε το κέικ: Aνακατεύουμε σε ένα μπολ το κακάο με το ζεστό νερό και την κρέμα γάλακτος. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι.
  4. Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνοντας το μείγμα του κακάο και τα στεγνά υλικά. Aνακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  5. Mοιράζουμε τον χυλό του κέικ στα δύο ταψάκια, λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι και ψήνουμε για 45-50 λ περίπου. Bγάζουμε τα ταψάκια από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν. Bάζουμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και καλύπτουμε την επιφάνειά του με λίγο γκανάς.
  6. Tοποθετούμε το δεύτερο κέικ από πάνω και καλύπτουμε όλο το γλυκό με το υπόλοιπο γκανάς με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Aφήνουμε το κέικ στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Eάν θέλουμε, για την παρουσίαση, πασπαλίζουμε το κέικ με μπόλικο κακάο ή τρούφα σοκολάτας.

  • Εναλλακτικά ψήνετε όλη τη ποσότητα του κέικ σε ένα ταψάκι και το κόβετε οριζόντια στη μέση και συνεχίζετε με την ίδια διαδικασία επικάλυψης της γκανάς.
  • Για περισσότερη γκανάς στη γέμιση και την επικάλυψη, μπορείτε να βάζετε 300 ml κρέμα γάλακτος και 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή ακόμα και να διπλασιάσετε τη ποσότητα.

2012_11_15-ChocolateCake-4

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ σοκολάτας με κακάο και γκανάς κουβερτούρας

 

2 Σχόλια

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.