Κέικ σοκολάτας υγρό και μαστιχωτό με άρωμα πορτοκαλιού

Κέικ σοκολάτας υγρό και μαστιχωτό με άρωμα πορτοκαλιού

Ένα υπέροχο κέικ σοκολάτας, χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς μίξερ, έτοιμο σε 10 λ για τον φούρνο. Ένα τόσο απλό κέικ αλλά τόσο λαχταριστό, υγρό, πλούσιο σε υφή και γεύση απλά το τέλειο κέικ για τους λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο. Μια απλή και εξαιρετικά εύκολη συνταγή (από εδώ) με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας, για ένα κέικ όπου ο συνδυασμός του πορτοκαλιού με την σοκολάτα απογειώνει την γεύση του και που η τελευταία πινελιά με το γλάσο που θα το περιχύσετε το κάνει ακαταμάχητο. Ένα κέικ που σας συστήνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστείτε με την φανταστική γεύση και υφή του και θα γίνει το αγαπημένο όλων σας!

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 4 κ.σ. κακάο 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.γ. λευκό ξύδι
  • 2 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 5 κ.σ. σπορέλαιο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% λιπαρά
  • 170 γρ. κουβερτούρα ημίγλυκη (52% κακάο) ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κουβερτούρα για μπούκλες σοκολάτας ή νιφάδες σοκολάτας εμπορίου και φέτες πορτοκαλιού για την διακόσμηση

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λαδώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψάκι ή μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. και την αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα ξηρά συστατικά, δηλ. αλεύρι, αλάτι, σόδα, σκόνη κακάο και ζάχαρη, τα αναμιγνύετε καλά και μετά προσθέτετε τα υγρά συστατικά δηλ. το λευκό ξίδι, τον φρέσκο χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σπορέλαιο και το νερό και τα ανακατεύετε με σύρμα ή με το μίξερ σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 
  3. Αδειάζετε το έτοιμο μείγμα στο έτοιμο ταψί και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο και το μεταφέρετε σε σχάρα όπου το αφήνετε μέχρι να κρυώσει καλά.
  4. Για το γλάσο σοκολάτας: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και έχετε ένα λείο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τόσο όσο να μπορείτε να το απλώσετε πάνω στο κέικ.
  5. Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και στην επιφάνειά του απλώνετε το γλάσο.  Αν βιάζεστε να σερβίρετε το κέικ το βάζετε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το γλάσο και 10-15 λ πριν σερβίρετε το βγάζετε από το ψυγείο, τo γαρνίρετε με μπούκλες σοκολάτας και φέτες πορτοκαλιού και καλή σας απόλαυση!

Tip: Για τις μπούκλες σοκολάτας: Για μικρές/μέτριες μπούκλες, αφήνετε τη σοκολάτα εκτός ψυγείου, σε ζεστό μέρος να μαλακώσει και γίνει εύπλαστη. Με ένα αποφλοιωτή λαχανικών κάνετε μπούκλες κόβοντας τη σοκολάτα κατά μήκος. Τις τοποθετείτε πάνω στο κέικ. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κρυώνει και σφίγγει η σοκολάτα, τη αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος να μαλακώσει.

Για μεγάλες μπούκλες λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα. Μόλις λιώσει την ρίχνετε σε μια σκληρή, καθαρή επιφάνεια και με σπάτουλα την απλώνετε ώστε το πάχος της να είναι 2-3 χιλ. Την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σφίξει και να είναι εύπλαστη (χωρίς να παγώσει εντελώς) και μετά “κόβετε” μπούκλες τραβώντας τον αποφλοιωτή προς το μέρος σας. Τις διατηρείτε στο ψυγείο.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ σοκολάτας υγρό και μαστιχωτό με άρωμα πορτοκαλιού