Κέικ σοκολάτας με βατόμουρα

Κέικ σοκολάτας με βατόμουρα

Ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ με βατόμουρα, καλυμμένο με γκανάς σοκολάτας. Μια πολύ εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα λαχταριστό κέικ όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 250 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα, σε μικρά κομματάκια, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού αλεσμένα σε σκόνη φουντούκια
  • 1 φλ. τσαγιού κατεψυγμένα βατόμουρα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί για συνοδευτικό (προαιρετικά) 
  • Για τη γκανάς σοκολάτας:
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
  • 1/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 36%

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση, με διάσταση βάσης 20 εκ. και βάθους 6 εκ. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
  2. Για το κέικ: Αλέθετε τα φουντούκια σε μούλτι σε σκόνη. Λιώνετε σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα. Σε ένα μπολ τοποθετείτε τους κρόκους αυγών και 1/2 φλ. ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα παχύ, κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και το 1 1/4 φλ. σκόνη από φουντούκια και χτυπάτε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Σε άλλο καθαρό μπολ ρίχνετε τα ασπράδια αυγών και τα χτυπάτε, με καθαρό και στεγνό μίξερ, σε μαρέγκα. Προσθέτετε στη μαρέγκα την υπόλοιπη ζάχαρη,σταδιακά, 1 κ.σ. τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
  4. Ρίχνετε τη μισή μαρέγκα μέσα στο μείγμα σοκολάτας και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνετε και το υπόλοιπο μείγμα μαρέγκας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ανακατέματος. Προσθέτετε και τα βατόμουρα και ανακατεύετε με τη μαρίζ απαλά να ενσωματωθούν.
  5. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι όταν όταν καλαμάκι από σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέικ βγεί με υγρά ψίχουλα κέικ προσκολλημένα πάνω του. Αφαιρείτε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στο ταψί του μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  6. Για τη γκανάς σοκολάτας: Τοποθετείτε τη τεμαχισμένη σοκολάτα και τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρολίτσα και τα σιγοβράζετε, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύντας για 4 λ ή μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
  7. Για τη συναρμολόγηση: Μεταφέρετε το κρύο πλέον κέικ από το ταψί σε πιατέλα σερβιρίσματος και το καλύπτετε με τη γκανάς σοκολάτας. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Προαιρετικά, χτυπάτε τα 100 ml κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και συνοδεύετε το κέικ με λίγη σαντιγί.

Πηγή: Super Food Ideas/Recipe:Liz Macri/Photo:Ben Dearnley