Κέικ σοκολάτας με γιαούρτι και σοκολατένιο γλάσο

Κέικ σοκολάτας με γιαούρτι και σοκολατένιο γλάσο

Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ / τούρτα με γιαούρτι και γλάσο σοκολάτας στη μέση ως γέμιση και γαρνίρισμα. Ένα αφράτο κέικ για να το απολαύσετε με το καφέ ή το γάλα ή το τσάι σας ή να το προσφέρετε και σαν τουρτίτσα στους καλεσμένους σας διακοσμημένο με φαντασία.

Υλικά συνταγής

  • Για το σοκολατένιο κέικ:
  • 2/3 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 ¾ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. βανίλια ή κονιάκ
  • 2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κοφτό κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού κακάο
  • Για τη γέμιση και το γλάσο:
  • 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 3/4 φλ. τσαγιού κακάο
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. βανίλια ή κονιάκ
  • 1/4 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε και αλευρώνετε δύο στρογγυλά ταψάκια μιας χρήσης 23-24 εκ. περίπου. Σε περίπτωση που δεν έχετε δύο ίδια ταψάκια βάζετε τη ζύμη σε ένα ταψάκι και όταν ψηθεί θα κόψετε το κέικ οριζόντια στη μέση.
  2. Για το κέικ: Χτυπάτε με το μίξερ χειρός, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τη βανίλια και τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. 
  3. Αναμιγνύετε σε μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι, ανακατεύετε και τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα εναλλάξ με το γιαούρτι. Διαλύετε το κακάο στο βραστό νερό και τα προσθέτετε στη ζύμη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Ρίχνετε το μείγμα στα ή στο ταψάκι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ αν χρησιμοποιήσετε δύο ταψάκια, ή για 45-50 λ αν χρησιμοποιήσετε 1 ταψάκι. Το βγάζετε από το φούρνο και το βγάζετε σε σχάρα να κρυώσει.
  5. Για το γλάσο σοκολάτας: Σε μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με το κακάο. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει προσθέτετε τη βανίλια και σταδιακά και εναλλάξ το γάλα με το μείγμα ζάχαρης κακάου. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο σοκολατένιο γλάσο.
  6. Για τη συναρμολόγηση: Με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβετε οριζόντια το κέϊκ και βάζετε τη βάση σε πιατέλα. Αλείφετε με  λίγο από το γλάσο την επιφάνεια της βάσης και καλύπτετε με το υπόλοιπο μισό κέϊκ. Αλείφετε με μαρίζ ή κορνέ το κέϊκ στην επιφάνεια και περιμετρικά με το υπόλοιπο γλάσο. Τη διακοσμείτε προαιρετικά με φλύδες λευκής ή μαύρης σοκολάτας ή φρούτα εποχής ή ξηρούς καρπούς.

des-chocolate-cake-chocolate-frosting



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ σοκολάτας με γιαούρτι και σοκολατένιο γλάσο