Κέικ σιροπιαστό με γιαούρτι και λεμόνι

Κέικ σιροπιαστό με γιαούρτι και λεμόνι

Πεντανόστιμο σιροπιαστό κέικ με γιαούρτι και λεμόνι. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα αρωματικό και ιδιαίτερο κέικ που σίγουρα θα αγαπήσετε μικροί και μεγάλοι και θα το απολαύσετε σε όλες τις περιστάσεις. Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με άλλα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, λαιμ με το ίδιο εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1¼ φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/4 φλ. τσαγιού χυμός λεμονιού
  • 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το σιρόπι:
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμός λεμονιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό 
  • 1¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • Για το σερβίρισμα:
  • ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη άχνη
  • γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Μαλακώνετε καλά το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι/φόρμα με αποσπώμενο πάτο 24 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 5 λ ή μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και το μείγμα να φουσκώσει και ασπρίσει. 
  3. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε τη μισή ποσότητα γιαουρτιού, το μισό χυμό λεμονιού και τα μισά αλεύρια και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτετε και όλες τις υπόλοιπες μισές ποσότητες υλικών, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.
  4. Ψήνετε το κέικ σας στο καλά προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ περίπου ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του στα 50 λ ψησίματος βγει στεγνό και καθαρό. Αν κολλάει το ψήνετε για 5 λ ακόμα. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη για 10 λ να “σταθεί” πριν το σιροπιάσετε. 
  5. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζετε, σε δυνατή φωτιά, για 3 λ από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μισό και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λ επιπλέον.
  6. Το αποσύρετε από τη φωτιά και με ένα κουτάλι ρίχνετε αμέσως το καυτό σιρόπι στο ζεστό κέικ. Το γαρνίρετε, στην επιφάνειά του με ξύσμα λεμονιού και μόλις πιει το σιρόπι του το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρετε, προαιρετικά, με 1 κ.σ. γιαούρτι σε κάθε μερίδα. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ σιροπιαστό με γιαούρτι και λεμόνι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.