Κέικ πορτοκαλιού με μερέντα, κρέμα πορτοκαλιού και φουντούκια

Κέικ πορτοκαλιού με μερέντα, κρέμα πορτοκαλιού και φουντούκια

Μετατρέψτε ένα απλό κέικ πορτοκαλιού σε ένα υπέροχο γλύκισμα για όλες τις περιστάσεις. Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ πορτοκαλιού σε φέτες με μερέντα και αφράτη κρέμα με άρωμα πορτοκαλιού, γαρνιρισμένο με θρυμματισμένα φουντούκια. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 220 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
  • 3 αυγά
  • 280 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα + 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 125 ml μαργαρίνη λιωμένη ή σπορέλαιο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για το ελαφρύ σιρόπι πορτοκαλιού:
  • 250ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 55 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.σ. λικέρ Cointreau ή άλλο με γεύση πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • Για την αφράτη κρέμα πορτοκαλιού:
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% , κρύα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 
  • 1 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για τη στρώση μερέντας και γαρνίρισμα:
  • 100 γρ. μερέντα
  • 150 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα [*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 ° C και λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διάσταση βάσης 13×23 εκ. 
  2. Μέσα στο κάδο του μίξερ κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε στο μίξερ στην υψηλή ταχύτητα για 1-2 λ μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του, βγει στεγνό και καθαρό.
  3. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ περίπου να “σταθεί” μέσα στο ταψί και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε σχάρα την οποία έχετε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί. Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβετε αρχικά το μέρος της επιφάνειας που έχει φουσκώσει ώστε να το ισιώσετε. Μετά το κόβετε σε 3 ίσες οριζόντιες στρώσεις.
  4. Για το ελαφρύ σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε, σε χαμηλή φωτιά, για 5 λ ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνετε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και σιγοβράζετε για 8-10 λ περίπου ή μέχρι να μειωθεί στα 160 ml (2/3 φλ) περίπου. Το αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το λικέρ, προαιρετικά, το ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 
  5. Για τη κρέμα πορτοκαλιού: Σε ένα μπολ βάζετε τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. 
  6. Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, το κάτω μέρος του κέικ με τη κομμένη πλευρά προς τα επάνω και το αλείφετε με το μισό σιρόπι. Από πάνω αλείφετε τη μισή μερέντα και πάνω από τη μερέντα το 1/4 κρέμας πορτοκαλιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με μια στρώση κέικ σιροπιασμένη με το υπόλοιπο μισό σιρό, άλειμμα με την υπόλοιπη μισή μερέντα και τέλος με άλλο 1/4 κρέμας πορτοκαλιού. 
  7. Στη κορυφή τοποθετείτε τη τελευταία στρώση κέικ. Απλώνετε, από πάνω και στα τοιχώματα του κέικ την υπόλοιπη κρέμα σαντιγί-πορτοκαλιού, φροντίζοντας να το καλύψει εντελώς. Πατάτε το καβουρδισμένα, χοντροκομμένα φουντούκια στις πλευρές του κέικ και το βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και σταθεροποιηθεί το κέικ. Το σερβίρετε αμέσως. 

[*] Καβουρδίζετε τα φουντούκια σας με 2 τρόπους: ή τα βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και τα ανακατεύετε συνεχώς, έως ότου πάρουν χρώμα ή τα απλώνετε στο ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τα ψήνετε στους 160° C (όχι στο γκριλ) για 8-10 λ, έως ότου ροδίσουν. Τα βγάζετε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσουν τα χοντροκόβετε.

168

Photography by: Steve Brown

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ πορτοκαλιού με μερέντα, κρέμα πορτοκαλιού και φουντούκια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

 
 
 
 
x
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
Βρείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές στο sintayes.gr!
Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δευτερόλεπτα