Κέϊκ πορτοκαλιού με κρεμώδη επικάλυψη και αμύγδαλα

Κέϊκ πορτοκαλιού με κρεμώδη επικάλυψη και αμύγδαλα

Μια απλή, εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο κέϊκ πορτοκαλιού με βουτυρόγαλα και κρεμώδη επικάλυψη για ένα ξεχωριστό κέϊκ που συνδυάζει το γλυκό με το ελαφρώς ξυνούτσικο… Δοκομάστε το και θα σας αποζημιώσει.

Υλικά συνταγής

  • λιωμένο βούτυρο για άλειμμα ταψιού
  • Για το κέϊκ πορτοκαλιού:
  • 1/2 φλ. τσαγιού [50 γρ.] αμύγδαλα φιλέ
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού [100 γρ.] ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού [225 γρ.] αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3/4 φλ. τσαγιού [185 ml] βουτυρόγαλα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • Για την επικάλυψη:
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 6-7 σταγόνες λεμονιού
  • 65 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. Σε άλλο ταψί βάζετε τα αμύγδαλα και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 3 λ μέχρι να “φρυγανιστούν” ελαφρώς χωρίς να καούν ανακατεύοντάς τα ανά διαστήματα. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε σε πιάτο να κρυώσουν. [*]
  2. Για το κέϊκ πορτοκαλιού: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα, τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και έχετε ένα κρεμώδες μείγμα.
  3. Ρίχνετε σταδιακά το μισό αλεύρι και το μισό βουτυρόγαλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και υπόλοιπο βουτυρόγαλα και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ περίπου. Κάντε το πείραμα τρυπώντας με το καλαμάκι από σουβλάκι το κέϊκ και αν βγει στεγνό το κέϊκ είναι έτοιμο.
  5. Βγάζετε το κέϊκ από το ψυγείο, το αφήνετε 5 λ να “σταθεί”. Μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε για 30 λ περίπου μέχρι να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει το μεταφέρετε σε πιατέλα.
  6. Για την επικάλυψη: Μέχρι να κρυώσει το κέϊκ φτιάχνετε την επικάλυψη. Βάζετε σε μπολ τη κρέμα γάλακτος προσθέτετε 6-7 σταγόνες λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη, και χτυπάτε καλά με τον αυγογδάρτη ή με το μίξερ χειρός για πολύ λίγο απλώς να αφρατέψει ελαφρώς [χωρίς να πήξει πολύ και γίνει σαντιγί] και τη βάζετε στο ψυγείο για 15-20 λ να κρυώσει.
  7. Απλώνετε το μείγμα της επικάλυψης πάνω στο κρύο πλέον κέϊκ και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα. Το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

[*] Προαιρετικά μπορείτε να τα πασπαλίσετε με το φιλέ αμυγδάλου χωρίς τα να καβουρδίσετε. Προτείνω όμως να τα καβουρδίσετε γιατί η γεύση τους είναι υπέροχη.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέϊκ πορτοκαλιού με κρεμώδη επικάλυψη και αμύγδαλα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.