Κέικ πορτοκάλι με καρύδια και μπαχαρικά νηστίσιμο

Κέικ πορτοκάλι με καρύδια και μπαχαρικά νηστίσιμο

Ένα νηστίσιμο, πεντανόστιμο και αφράτο κέικ πορτοκάλι με καρύδια, σταφίδες και μπαχαρικά που θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση και υφή του. Ένα υγιεινό, νηστίσιμο, μαλακό και υγρό κέικ που με τη προσθήκη των μπαχαρικών, των αποξηραμένων φρούτων, της σταφίδας, και τους ξηρούς καρπούς, των καρυδιών, απογειώνει τη γεύση του και γίνεται ανάρπαστο. 

Υλικά συνταγής

  • 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κοφτά κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ½ γεμάτο ή 1 κοφτό κ.γ. γαρίφαλο σκόνη  
  • 1 κ.γ. κάρδαμο σκόνη 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού 
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα 
  • 1 ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (+ επιπλέον για άλειμμα ταψιού)
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού σταφίδες
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη καρυδόψιχα 
  • 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι για τις σταφίδες και τα καρύδια
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα μακρόστενο πυρέξ 25×35 εκ. περίπου ή στρογγυλό πυρέξ αντίστοιχης χωρητικότητας ή εναλλακτικά 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ. Το αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέτετε και τη σόδα και ανακατεύετε καλά. Το μείγμα θα φουσκώσει και θα αυξήσει τον όγκο του. Το αφήνετε και αυτό στην άκρη. 
  3. Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα μεταφέρετε σε μπολ. Ρίχνετε και τις σταφίδες και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας τα οποία έχει βρέξει ελαφρώς. Προσθέτετε τη 1 κ.σ. αλεύρι και τα ανακατεύετε με κουτάλι να καλυφθούν και τα καρύδια και οι σταφίδες με το αλεύρι. Τα αφήνετε στην άκρη.
  4. Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το μείγμα με το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε να αναμιχθούν καλά και διαλυθεί η ζάχαρη. Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά, 1 φλ. τη φορά, το μείγμα αλευριού-μπαχαρικών, συνεχίζοντας το χτύπημα και φροντίζοντας να ενσωματώνεται πλήρως κάθε 1 φλ. μείγματος μετά από κάθε προσθήκη. 
  5. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε στο κάδο με το μείγμα κέικ το μείγμα καρυδιού-σταφίδες και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο και αλευρωμένο πυρέξ και ισιώνετε την επιφάνειά του. 
  6. Ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ ή μέχρι να πάρει η επιφάνειά του ένα χρυσό-καφέ χρώμα και μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Σημειώνουμε ότι ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος και το τύπο ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και πάντα από το φούρνο σας. 
  7. Το βγάζετε από το φούρνο και το μεταφέρετε σε σχάρα όπου το αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και προαιρετικά λίγη επιπλέον σκόνη κανέλας, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείται, καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ημέρες. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ πορτοκάλι με καρύδια και μπαχαρικά νηστίσιμο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.