Αναρτήθηκε στις 18/09/2014 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Γλυκά με Σοκολάτα, Συνταγές
Κέικ νουτέλας με γκανάς σοκολάτας
Ένα υπέροχο κέικ σοκολάτας της Nigella Lawson με πραλίνα φουντουκιού και γκανάς σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα κέικ που θα λατρέψουν σίγουρα τα παιδιά σας αλλά και εσείς.
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ:
- 6 μεγάλα αυγά, χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
- 2 πρέζες αλάτι
- ½ φλ. τσαγιού βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. πραλίνα φουντουκιού (Nuttella ή μερέντα), σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. ρούμι ή λικέρ αρεσκείας σας
- ½ φλ. τσαγιού θρυμματισμένα φουντούκια
- 120 γρ. ημίγλυκη κουβερτούρα ψιλοκομμένη, λιωμένη σε μπεν μαρί
- Για τη γκανάς σοκολάτας:
- 180 γρ. κουβερτούρα (60- 70% περιεκτικότητα σε κακάο) ψιλοκομμένη
- 130 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 1 κ.σ. ρούμι ή λικέρ ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 130-150 γρ. ολόκληρα φουντούκια, ελαφρώς καβουρδισμένα, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι/φόρμα με διάσταση βάσης 23 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα ασπράδια αυγών και το αλάτι και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο το χτυπάτε με το μίξερ να αφρατέψει, ρίχνετε και τη πραλίνα φουντουκιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα λείο αφράτο μείγμα.
- Προσθέτετε τους κρόκους αυγών, χτυπώντας μέχρι να ενσωματώνονται, στη συνέχεια ρίχνετε το ρούμι, τη λιωμένη κουβερτούρα και τα θρυμματισμένα φουντούκια και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε τη μαρέγκα μέσα στο σοκολατένιο μείγμα, σταδιακά, λίγη τη φορά, ανακατεύοντας πολύ απαλά με τη μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αδειάζετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά της και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ βγει στεγνή και καθαρή και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Για τη γκανάς σοκολάτας: Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση, την αδειάζετε πάνω στη ψιλοκομμένη. Την αφήνετε για 1 λ και μετά ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε και το αλκοόλ ή τη βανίλια και ανακατεύετε. Αφήνετε τη γκανάζ στην άκρη να χλιαρίνει.
- Εν τω μεταξύ, προαιρετικά καβουρδίζετε τα φουντούκια διακόσμησης ως εξής: Τα βάζετε σε ένα τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία και τα ανακατεύετε συχνά, σε μέτρια φωτιά, για 4 λ περίπου ή μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και πάρουν ένα ελαφρύ καφετί χρώμα. Τα αφήνετε πρώτα να κρυώσουν και μετά τα βάζετε μέσα σε καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι να φύγει η περισσότερη καβουρδισμένη φλούδα τους.
- Μεταφέρετε το κρύο κέικ σας σε πιατέλα, το περιχύνετε με τη χλιαρή γκανάς και με μια μαρίζ το απλώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω στρώνετε τα καβουρδισμένα φουντούκια, κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.
18/09/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κέικ νουτέλας με γκανάς σοκολάτας