Κέικ μπανάνας με γλάσο σοκολάτας

Κέικ μπανάνας με γλάσο σοκολάτας

Υπέροχο κέικ μπανάνας περιχυμένο με γλάσο σοκολάτας, πασπαλισμένο με πολύχρωμες σοκολατένιες τρούφες. Μια εύκολη συνταγή της Νigella Lawson  για να αξιοποιήσετε τις μπανάνες που σας περίσσεψαν και είναι παραγινωμένες, φτιάχνοντας ένα φανταστικό κέικ για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 250 βούτυρο μαλακωμένο 
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 3 μπανάνες ώριμες
  • 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά
  • Για το γλάσο:
  • 30 ml νερό
  • 30 ml ρούμι (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. σιρόπι μελάσας (ή μέλι)
  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 175 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
  • πολύχρωμη σοκολατένια τρούφα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 23 εκ. με αποσπώμενο πάτο. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  2. Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και το χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Ψιλοκόβετε τις μπανάνες και τις ρίχνετε στο μίξερ μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνετε τα αυγά εναλλάξ με το μείγμα αλευριού, σταδιακά και τμηματικά, σταδιακά και τμηματικά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο έτοιμο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ περίπου. Αρχίζετε να το ελέγχετε από τα 40 λ ψησίματος, κάνοντας το πείραμα, βυθίζοντας στο κέικ ένα καλαμάκι από σουβλάκι και αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ στο ταψί να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  5. Για το γλάσο: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα τοποθετείτε το ρούμι (προαιρετικά), το νερό (αν δεν βάλετε το ρούμι ρίχνετε 100 ml νερό), το μέλι και τη ζάχαρη και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν καλά και διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας συνεχώς με κυκλικές κινήσεις, ώστε να καλύπτονται τα κομματάκια σοκολάτας για να λιώσουν και να έχετε ένα πηχτό λείο και λαμπερό μείγμα.
  6. Τοποθετείτε το κρύο πλέον κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το περιχύνετε με το σοκολατένιο μείγμα. Το απλώνετε με μια σπάτουλα/μαρίζ, φροντίζοντας να το αφήσετε να κυλίσει και στα πλάγια περιμετρικά. Πασπαλίστε το με τη πολύχρωμη σοκολατένια τρούφα, το αφήνετε να “σταθεί” μέχρι να πήξει και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ μπανάνας με γλάσο σοκολάτας