Κέικ μήλου με γιαούρτι, τραγανή κρούστα “streusel” και γλάσο ζάχαρης

Κέικ μήλου με γιαούρτι, τραγανή κρούστα “streusel” και γλάσο ζάχαρης

Ένα λαχταριστό, αφράτο και υγρό κέικ μήλου με μια υπέροχη και τραγανή κρούστα “streusel”γαρνιρισμένη με γλάσο ζάχαρης. Μια συνταγή (από εδώ) που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ μήλου:
  • 3 μήλα μεσαίου μεγέθους
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ½ φλ. + 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες
  • 2 ½ φλ. αλεύρι
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/3 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 ½ κ.γ. κοφτά κανέλα
  • από μια πρέζα, αλάτι, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο
  • Για τη τραγανή κρούστα “streusel”:
  • 3/4 φλ. θρυμματισμένα καρύδια
  • 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • Για το γλάσο ζάχαρης:
  • 1 φλ.ζάχαρη άχνη
  • 2 κοφτές κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. μαργαρίνη λιωμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ μήλου: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς . Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε μικρά κομματάκια (μεγέθους ρεβυθιού) και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με το χυμό λεμονιού.
  2. Σε άλλο μπολ βάζετε το 1 ½ φλ. ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα μείγμα που τρίβετε σαν ψίχουλα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά, το σπορέλαιο και το γιαούρτι στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να μαλακώσει η ζύμη. 
  3. Σε μπολ κοσκινίζετε τα 2 ¼ φλ. αλεύρι, προσθέτετε τη σόδα, το 1 κ.γ. κανέλα, το αλάτι το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και τα ανακατεύετε. Τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα του μίξερ και τα χτυπάτε με το γάντζο μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  4. Στο μπολ που είχατε το αλεύρι, βάζετε το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι αλεύρι, τις 2 κ.σ. ζάχαρη 2 και το υπόλοιπο 1/2 κ.γ. κανέλα, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μήλα και ανακατεύετε πάλι να καλυφθούν με το αλεύρι. Τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τη ζύμη ισόποσα σε 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ 21 x 11 εκ. περίπου.
  5. Για τη τραγανή κρούστα “streusel”: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά να ενσωματωθούν μέχρι να έχετε ένα υγρό τρίμμα. Πασπαλίζετε με το τρίμμα ισόποσα τα κέικ που ήδη έχετε βάλει στις φόρμες. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λ περίπου. Ελέγξτε τα με καλαμάκι ή μαχαίρι αν είναι έτοιμα πριν τα βγάλετε. Αν ροδοκοκκινίσει νωρίς από πάνω σκεπτάστε τα με αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθούν. Το βγάζετε και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
  6. Για το γλάσο ζάχαρης: Κοσκινίζετε την άχνη σε ένα μπολ και χτυπώντας με “σύρμα” προσθέτετε το νερό και τη λιωμένη μαργαρίνη. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει. Άν τη θέλετε πιο αραιή προσθέστε σταδιακά λίγες σταγόνες γάλα (όχι νερό γιατί θα “στεγνώσει”) ανακατεύοντας. Με τη βοήθεια ενός κορνέ περιχύστε το κέικ σε σχήμα “ζικ ζάκ” . Το αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε.

 [*] Αντι για 2 φόρμες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ισόποση μεγάλη φόρμα.

ricette-per-la-festa-della-donna-torta-di-yogurt-e-miele

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ μήλου με γιαούρτι, τραγανή κρούστα “streusel” και γλάσο ζάχαρης