Κέικ με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας

Κέικ με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας

Ένα υπέροχο κέικ με χουρμάδες, περιχυμένο με ζεστή σάλτσα καραμέλας. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα υπέροχο κέικ για μικρούς και μεγάλους και σίγουρα για τους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέϊκ με χουρμάδες:
  • 250 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια, σε μικρά κομματάκια
  • 1 κ.γ. σόδα αναψυκτικό
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό
  • 3/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Για τη σάλτσα καραμέλας:
  • 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 60 γρ. βούτυρο κρύο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 22 εκ. και βάθος 7 εκ. 
  2. Για το κέικ με χουρμάδες: Σε μπολ αναμιγνύετε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες με τo 1 κ.γ. αναψυκτικό σόδα. Βράζετε το 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό και μόλις κοχλάσει το ρίχνετε και αυτό στο μπολ. Το αφήνετε στην άκρη για 20 λ μέχρι να μαλακώσουν οι χουρμάδες. 
  3. Σε μεγάλο μπολ τοποθετείτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και γίνει κρεμώδες το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μίξερ. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τους χουρμάδες και ανακατεύετε με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε για 40-45 λ (κάντε το πείραμα με την οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ μέσα στο ταψί να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  5. Για τη σάλτσα καραμέλας: Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τη ζάχαρη, τη κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά για 3 λ ή μέχρι να έλθει σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνετε αμέσως τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2 λ ακόμα. Περιχύνετε με τη ζεστή σάλτσα το κρύο κέικ, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.