Κέϊκ με μους φράουλας

Κέϊκ με μους φράουλας

Κέϊκ με μους φράουλας. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό κέϊκ για όλες τις περιστάσεις. Για τούρτα γενεθλίων για το καφέ για επιδόρπιο. 

Υλικά συνταγής

  • Για το κέϊκ:
  • 1 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. τσαγιού κακάο
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1/2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 3/4 φλ. τσαγιού δυνατό καφέ φίλτρου
  • Για για τη μους:
  • 2 αυγά βιολογικά χωριστά ασπράδια- κρόκοι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική πολύ λεπτή
  • 3/4 φλ. τσαγιού πολτοποιημένες φράουλες
  • 3 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 3 κ.σ. νερό
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35%
  • Για τη διακόσμηση:
  • 200 γρ. φράουλες σε φέτες
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

Σε αυτή τη συνταγή η δόση του κέϊκ αφορά το κέϊκ με μους φράουλας και 12 σοκολατένια cupcakes επιπλέον.

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνετε και αλευρώνετε [ή στρώνετε με λαδόκολλα] ένα στρογγυλό ταψάκι 22-23 εκ.
  2. Για το κέϊκ: Σε ένα μπολ ανακατεύτετε καλά τα ξηρά υλικά: το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε δεύτερο μπολ βάζετε τα αυγά, το γάλα, το λάδι και τη βανίλια και τα χτυπάτε αρκετά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τα ξηρά υλικά στα υγρά και τα χτυπάτε με το μίξερ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Τέλος προσθέτετε και το καφέ και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 ακόμα λεπτό. [Το κέϊκ δεν θα έχει τη γεύση του καφέ. Απλώς ο καφές είναι το “μαγικό” συστατικό που κάνει τη διαφορά σε αυτό το κέϊκ.]
  3. Βάζετε τη μισή γέμιση στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30′ [κάντε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα]. Το βράζετε από το φούρνο το αφήνετε στο ταψί για 10′ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  4. Την άλλη μισή γέμιση τη ρίχνετε σε 12 μέτριες χάρτινες θήκες cupcakes, γεμάτα κατά τα 3/4 και τα ψήνετε για 20′ περίπου. [κάντε το πείραμα της οδοντογλυφίδας]. Διακοσμήστε με χτυπημένη συνταγή ή με κρέμα ζαχαροπλαστικής φράουλας [βλέπε συνταγή εδώ].
  5. Για τη μους φράουλας: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη μους φράουλας. Χτυπάτε τους κρόκους [*] με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.  Αμέσως μεταφέρετε το μείγμα στις πολτοποιημένες φράουλες και χτυπάτε με το μίξερ να ενσωματωθούν. Σε μπεν μαρί λιώνετε τη ζελατίνη με το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τη ζελατίνη στο μείγμα φράουλας και χτυπάτε για 1/2 λεπτό ακόμα.
  6. Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και τη προσθέτετε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. 
  7. Χτυπάτε τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα και στη συνέχεια προσθέτετε και τη μαρέγκα [στο μείγμα φράουλας-σαντιγί] με την ίδια διαδικασία που προσθέσατε τη σαντιγί. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά να κρυώσει.
  8. Για τη συναρμολόγηση και διακόσμηση: Κόβετε το κρύο πλέον κέϊκ, με ένα πριονωτό μαχαίρι,  οριζόντια στη μέση. Τοποθετείστε το κάτω μέρος πάλι στο ταψί ψησίματος με λαδόκολλα και από πάνω στρώνετε τη μους φράουλας. Σκεπάζετε με το επάνω μέρος του κέϊκ και τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.
  9. Πριν σερβίρετε, χτυπάτε σε πηχτή σανιγί τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Με ένα κορνέ διακοσμείτε περιμετρικά με τη σαντιγί και διακοσμείτε εσωτερικά με φέτες φράουλας.

* Αν δεν θέλετε ωμούς του κρόκους [γι” αυτό προτείνουμε βιολογικά αυγά], χτυπήστε τα με τη ζάχαρη και βάλτε τα στο μπεν μαρί μαζί με τη ζελατίνη και το νερό και ανακατεύετε συνεχόμενα να λιώσει η σκόνη χωρίς να “σφίξουν” οι κρόκοι.

vikalinka.wordpress.com



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέϊκ με μους φράουλας