Κέικ με γέμιση και άλειμμα μερέντας

Κέικ με γέμιση και άλειμμα μερέντας

Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ που θα απολαύσουν οι λάτρεις της σοκολάτας και ειδικά της μερέντας. Αφράτο κέικ με γέμιση και άλειμμα μερέντας για επιπλέον υπέροχη γεύση.

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. βούτυρο (προαιρετικά μισό βιτάμ-μισό γάλακτος) μισολιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 40 ml χυμό πορτοκάλι
  • 100 γρ. πραλίνα φουντουκιού (τύπου Mερέντα ή Nutella ή Nucrema) + επιπλέον για το γλασάρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι μια μακρόστενη (παραλληλόγραμμη) φόρμα του κέικ ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση, διαστάσεων 20-22 εκ.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με 150 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά, έναν έναν του κρόκους, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και αφρατέψει το μείγμα. Σταματάτε το μίξερ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και 1 πρέζα αλάτι και τα προσθέτετε στο μείγμα, μαζί με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας απαλά με ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ) έως ότου ενσωματωθούν.
  4. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτετε τα 100 γρ. μερέντας και ανακατεύετε με τη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί και έχετε ένα σοκολατένιο μείγμα. 
  5. Χτυπάτε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα και τη μοιράζετε στα 2 μείγματα ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.
  6. Με ένα μεγάλο κουτάλι, αδειάζετε τα 2 μείγματα εναλλάξ στην έτοιμη φόρμα του κέικ, για να σχηματιστούν “νερά” στο μάρμπλ (*) κέικ. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ περίπου. Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ βυθίζοντας στο εσωτερικό του ένα μαχαίρι. Αν βγεί καθαρό το κέικ είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνετε για λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζετε.  
  7. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρετε και με μια σπάτουλα αλείφετε την επιφάνεια του κέικ με άλειμμα πραλίνας. Το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

(*) Ένα από τα πιο κλασικά κέικ είναι το μαρμπλ ή μαρμπρέ που γίνεται με δύο ζύμες: μία λευκή και μία χρωματισμένη.

Για να το φτιάξετε μπορείτε να συνδυάσετε μια λευκή ζύμη με μια ζύμη με κακάο ή να τις χρωματίσετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Η λογική πάντως είναι ίδια. Για να πετύχετε το εφέ «μαρμάρου», που είναι το χαρακτηριστικό σε αυτά τα κέικ, προσέχετε πώς θα φορμάρετε τις ζύμες. Δεν τις ρίχνετε μονομιάς στη φόρμα, αλλά κουταλιά-κουταλιά και εναλλάξ, δηλαδή πρώτα παίρνετε μία κουταλιά από τη λευκή ζύμη και έπειτα από τη σοκολατένια. Τις ρίχνετε στη φόρμα τη μία δίπλα στην άλλη, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος και μετά συνεχίζετε από πάνω, μέχρι να τελειώσουν και οι 2 ζύμες.

στ

Μια συνταγή του Στ. Παρλιάρου/ steliosparliaros.gr

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ με γέμιση και άλειμμα μερέντας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.