Κέϊκ λεμονιού με γιαούρτι και “μεθυσμένη” σος με δαμάσκηνα

Κέϊκ λεμονιού με γιαούρτι και “μεθυσμένη” σος με δαμάσκηνα

Κέϊκ λεμονιού με γιαούρτι και μεθυσμένη σος με δαμάσκηνα. Μια συνταγή για ένα υπέροχο κέϊκ με προσθήκη γιαουρτιού που του δίνει ένα πυκνό και υγρό αποτέλεσμα. Το σερβίρετε ακόμα ζεστό από το φούρνο ως πουτίγκα, βουτηγμένη σε ένα κολλώδες σιρόπι με τα δαμάσκηνα.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέϊκ λεμονιού:
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 αυγά μεγάλα [χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια]
  • 1/2 λεμονιού τη φλύδα
  • 60 ml χυμός λεμονιού
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • Για τα μεθυσμένα δαμάσκηνα:
  • 100 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 200 ml κρασί Marsala
  • 55 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 λεμονιού το ξύσμα + 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μεθυσμένα δαμάσκηνα: Σε ένα μπολ ρίχνετε το κρασί Marsala, προσθέτετε μέσα τα δαμάσκηνα και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα δαμάσκηνα. Κόβετε με κοφτερό μαχαιράκι τη φλούδα [χωρίς τη ψίχα της] από το 1/2 λεμόνι και μετά τη κόβετε λεπτές φετούλες, στο μέγεθος οδοντογλυφίδας.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ή λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου βάσης 20 εκ. 
  3. Για το κέϊκ λεμονιού: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα τους κρόκους αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα να ενσωματωθούν.
  4. Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ και τα ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα αλευριού, σταδιακά σε 3 παρτίδες εναλλάξ με το γιαούρτι και το χτυπάτε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα ή με το γάντζο του μίξερ γιατί η ζύμη θα είναι πολύ πηχτή. 
  5. Σε ξεχωριστό, καθαρό και στεγνό μπολ ρίχνετε τα ασπράδια αυγών και τα χτυπάτε με το μίξερ σε πηχτή μαρέγκα. Αφήνετε το μίξερ. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύετε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι, απαλά με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί και να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
  6. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι να βγεί στεγνό από το κέντρο του κέϊκ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε για 10 λ να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρετε.
  7. Για τη σάλτσα με τα μεθυσμένα δαμάσκηνα: Στραγγίξτε σε κατσαρολίτσα το κρασί Marsala απότα μουλιασμένα πλέον δαμάσκηνα. Ρίχνετε στη κατσαρολίτσα και τη ζάχαρη και τη ψιλοκομμένη σε φετούλες φλύδα και το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 2 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Βάζετε και τα δαμάσκηνα στη κατσαρολίτσα και τα αφήνετε για 1/2 λ ανακατεύοντας. 
  8. Κόβετε το κέικ ακόμα ζεστό σε μερίδες, σαν πουτίγκα, το περιχύνετε με τη μεθυσμένη σάλτσα και το σερβίρετε, προαιρετικά, με έξτρα γιαούρτι.

taste.com.au/delicious/Recipe by Jill Dupleix

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέϊκ λεμονιού με γιαούρτι και “μεθυσμένη” σος με δαμάσκηνα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.