Κέικ και γλάσο με καφέ espresso

Κέικ και γλάσο με καφέ espresso

Μια κλασική συνταγή για ένα υπέροχο κέικ με καφέ espresso, γλασαρισμένο με γλάσο καφέ espresso, που σίγουρα θα απολαύσετε οι λάτρεις του καφέ.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ καφέ:
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ εσπρέσο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. βραστό νερό
  • 125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + 2 κ.σ. επιπλέον για βουτύρωμα ταψιού
  • 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 3/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλ. τσαγιού ξινόκρεμα (sour cream) [*]
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
  • Για το γλάσο με καφέ espresso:
  • 3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ espresso σε σκόνη
  • 2 κ.σ. βραστό νερό
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 20 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε με τις 2 κ.σ. βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 20 εκ. και 6 εκ. βάθος και στρώνετε και τη βάση και τα τοιχώματά του ταψιού με χαρτί ψησίματος. Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνετε το βραστό νερό και το καφέ espresso και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί ο καφές.
  2. Για το κέικ: Σε μεγάλο μπολ, βάζετε το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το διαλυμένο καφέ espresso και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη να ενσωματωθούν.
  3. Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω από το μπολ με το μείγμα και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτετε και τη ξινόκρεμα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Ρίχνετε με ένα κουτάλι το έτοιμο μείγμα καφέ μέσα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι από σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ βγει στεγνό και καθαρό. Σε περίπτωση που το κέικ καίγεται στην επιφάνειά του κατά τη διάρκεια του ψησίματος, σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.
  5. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 5 λ και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  6. Για το γλάσο καφέ: Τοποθετείτε σε ένα μπολ το καφέ και το βραστό νερό, το βάζετε σε μπεν μαρί και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει καλά ο καφές. Σε άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη, προσθέτετε στο μπολ το διαλυμένο καφέ και το βούτυρο και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  7. Για τη συναρμολόγηση: Μεταφέρετε το κρύο κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το καλύπτετε με το γλάσο καφέ σε όλη την επιφάνειά του. Πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα καρύδια, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.

[*] Ξινόκρεμα (sour cream), θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε delicatessen. Αν δεν βρείτε μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ως εξής: Βάζετε 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος και το χυμό ενός μικρού λεμονιού σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα εκτός ψυγείου για μερικές ώρες ακόμα και όλο το βράδυ και η ξινόκρεμα έχει σφίξει και είναι έτοιμη να τη βάλετε στο γλυκό σας. 

Πηγή:Super Food Ideas/Recipe: Claire Brookman/Photo: Craig Wall

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ και γλάσο με καφέ espresso

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.