Κέικ με καρύδια άρωμα λεμονιού και γλάσο σοκολάτας

Κέικ με καρύδια άρωμα λεμονιού και γλάσο σοκολάτας

Ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο κέικ με καρύδια άρωμα λεμονιού καλυμμένο με γλάσο σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα ξεχωριστό κέικ όπου οι γεύσεις του καρυδιού, του λεμονιού και της σοκολάτας θα δώσουν ένα απίστευτο γευστικό αποτέλεσμα που θα σας εντυπωσιάσει. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ βάσης:
  • 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 7 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κ.σ. αλεύρι + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
  • 6 κ.σ. τριμμένο καρύδι + επιπλέον καρύδια τριμμένα, ή ολόκληρα για διακόσμηση
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • 4 ασπράδια αυγών
  • Για τη στρώση κρόκων:
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 7 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 65% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί/φόρμα με αποσπώμενη βάση 26 εκ. το βουτυρώνετε, το πασπαλίζετε με αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για το κέικ βάσης: Χωρίζετε τους κρόκους και τα ασπράδια 4 αυγών και τα βάζετε σε 2 ξεχωριστά μπολ. Αφήνετε τους κρόκους στην άκρη και χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να δημιουργηθούν πτυχές και να στέκεται. Την αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε το καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να αναμιχθεί πλήρως και αφρατέψει. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα καρύδια, το ξύσμα λεμονιού και το αλεύρι και τα χτυπάτε για λίγο, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε σταδιακά τη μαρέγκα αυγών στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύετε με μια σπάτουλα, με πολύ απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί. Μην ανακατεύετε πολύ ώρα γιατί θα χάσει τον αέρα της η μαρέγκα και θα “ξεφουσκώσει” το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί/φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. 
  5. Για τη στρώση κρόκων: Εν τω μεταξύ, χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη για 5-6 λ ή μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες, αφράτο, πηχτό μείγμα με ένα “χλωμό” κίτρινο χρώμα. Μετά τα 15 λ ψησίματος της βάσης κέικ το βγάζετε από το φούρνο απλώνετε από πάνω, στην επιφάνεια του κέικ, το μείγμα κρόκων-ζάχαρης, το ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ. Το βγάζετε από φούρνο το αφήνετε 10 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει καλά. 
  6. Για το γλάσο σοκολάτας: Όταν κρυώσει καλά το κέικ σας το μεταφέρετε σε πιατέλα και φτιάχνετε το γλάσο ως εξής: Λιώνετε σε μπεν μαρί  τα κομματάκια σοκολάτας (προσοχή το νερό στη κατσαρόλα, που πρέπει να σιγοβράζει, να μην ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα), ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε το βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο ρευστό μείγμα.
  7. Αφαιρείτε το γλάσο από το μπεν μαρί και περιχύνετε αμέσως το κέικ σας φροντίζοντας να καλυφθεί καλά η επιφάνειά του. Προαιρετικά, πασπαλίζετε από πάνω ψιλοκομμένα καρύδια ή τοποθετείτε καρύδια κομμένα στη μέση για γαρνίρισμα (Δείτε γαρνίρισμα φωτογραφίας). 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ με καρύδια άρωμα λεμονιού και γλάσο σοκολάτας