Κέικ καρύδας σιροπιαστό

Κέικ καρύδας σιροπιαστό

Κέικ καρύδας σιροπιαστό. Ένα υπέροχο κέικ, σκέτη απόλαυση, για την οικογένεια και τους καλεσμένους σας. Μια εύκολη συνταγή για ένα τέλειο, ζουμερό και αρωματικό κέικ το οποίο αξίζει να το δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 230 γρ. (1 φλ.) βούτυρο καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 100 γρ. (½ φλ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 230 ml (1 φλ.) γάλα πλήρες
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένη αποξηραμένη καρύδα + 4 κ.σ. για πασπάλισμα [*]
  • 260 γρ. (2 φλ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
  • 10 γρ. (2 κ.γ.) μπέικιν πάουντερ
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • Για το σιρόπι:
  • 3 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Βάζετε στο κάδο του μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 4-5 λ ή μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας διαρκώς μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως.
  2. Ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις ομογενοποιηθούν, χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, ρίχνετε τη τριμμένη καρύδα και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε για 1/2 λ περίπου ή μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και ισομερώς.
  3. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρώς μια μέτρια στρογγυλή, με τρύπα στη μέση, φόρμα του κέικ ή μια μεγάλη μακρόστενη [**]. Αδειάζετε στη φόρμα το μείγμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-55 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως
  4. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 7 λ από τη στιγμή που θα κοχλάσουν. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει (προσοχή μη κρυώσει) το σιρόπι. Στη συνέχεια περιχύνετε το τελείως κρύο κέικ με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να “πιεί” το κέικ όλο το σιρόπι του και μετά το πασπαλίζετε με λίγο ινδοκάρυδο και σερβίρετε. 


[*] Τριμμένη αποξηραμένη καρύδα θα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στις κάβες με ξηρούς καρπούς και στα περισσότερα μπαχαράδικα. 

[**] Η ποσότητα των υλικών της συνταγής μας δίνει 8-10 φέτες-μερίδες κέικ. Φροντίζετε τα μεγέθη της στρογγυλής ή μακρόστενης φόρμας να βγάζει 8-10 φέτες.

Photo