Κέικ με καλαμποκάλευρο γιαούρτι και καραμελωμένη ζάχαρη

Κέικ με καλαμποκάλευρο γιαούρτι και καραμελωμένη ζάχαρη

Ένα υπέροχο κέικ με καλαμποκάλευρο, γιαούρτι και κρούστα καραμελωμένης ζάχαρης στην επιφάνειά του. Μια εύκολη και απλή συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό, γλυκό και πεντανόστιμο κέικ με πλούσια γεύση και υφή που αξίζει το κόπο να το δοκιμάσετε. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό και το συνοδεύετε με ένα φλιτζάνι γάλα ή με γιαούρτι και απολαμβάνετε ένα τέλειο πρωινό και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 3 μεγάλα αυγά 
  • 2 φλ. τσαγιού (500 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
  • 8 κ.σ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 3/4 φλ. τσαγιού (150 ml) λάδι (σπορέλαιο ή μισό ελαιόλαδο + μισό σπορέλαιο) + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μικρού λεμονιού το ξύσμα (λεπτά ξυσμένο μόνο το κίτρινο χρώμα)
  • 13 κ.σ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4-5 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, για πασπάλισμα καραμελώματος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα αντικολλητικό, τετράγωνο ταψί με διάμετρο 25,5 εκ. περίπου. Αν δεν είναι αντικολλητικό το στρώνετε στη βάση του με χαρτί ψησίματος. Το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζετε σε 2 διαφορετικά μπολ. Χτυπάτε πρώτα με καθαρό μίξερ τα ασπράδια μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται” και να μη “πέφτει” αν αναποδογυρίστε το μπολ που τη χτυπήσατε. Όταν είναι έτοιμη, σταματάτε αμέσως το χτύπημα. Την αφήνετε στην άκρη.
  3. Στο μπολ με τους κρόκους αυγών ρίχνετε και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε, το λάδι, το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε το καλαμποκάλευρο και το σιμιγδάλι και συνεχίζετε για λίγο το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε τη μαρέγκα σταδιακά μέσα στο μείγμα κρόκων και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω (για να μη φύγει ο αέρας της μαρέγκας), και μόλις ενσωματωθεί πλήρως σταματάτε αμέσως το χτύπημα.
  5. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο λαδωμένο ταψί και από πάνω το πασπαλίζετε με τις 4-5 κ.σ. ζάχαρη φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσει και καραμελώσει η επιφάνειά του και όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή.  

Διατροφικά στοιχεία: 1 μερίδα – Θερμίδες: 477, Λίπος: 27,1 g, Κορεσμένα λιπαρά: 4,6 g, ακόρεστα λιπαρά: 0,1 g , Υδατάνθρακες: 49,4 g , Ζάχαρη: 31,3 g, Πρωτεΐνες: 10,0 g , Χοληστερόλη: 111 mg , θερμίδες από το λίπος 244, 95mg νάτριο, βιταμίνη Α 5%, ασβέστιο 24%, βιταμίνη C 2%, Σίδερο 8%.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ με καλαμποκάλευρο γιαούρτι και καραμελωμένη ζάχαρη

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.