Αναρτήθηκε στις 27/05/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Κέικ με επικάλυψη βουτυρόκρεμας και πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας
Ένα πραγματικά υπέροχο κέικ, σούπερ υγρό, γεμάτο πολύχρωμη σοκολατένια τρούφα με απίστευτη γεύση. Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ με απλά υλικά, ο συνδυασμός των οποίων δίνουν μια τέλεια γεύση που θα λατρέψετε μικροί και μεγάλοι.
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ:
- 310 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 1 κ.σ. εκχύλλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
- 175 γρ. ξινόκρεμα (sour cream) σε θερμοκρασία δωματίου [*]
- 6 μεγάλα ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
- 325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 180 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 κ.σ. πολύχρωμη σοκολατένια τρούφα
- Για τη βουτυρόκρεμα βανίλιας:
- 170 γρ. βιτάμ
- 95 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 1 πρέζα αλάτι
- 540 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 70 ml γάλα
- 1/4 φλ. τσαγιού σοκολατένια πολύχρωμη τρούφα + επιπλέον για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 23 x 33 εκ.
- Για το κέικ: Βάζετε σε μπολ τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάτε με το μίξερ για 3-4 λ περίπου μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου, τη ξινόκρεμα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Ρίχνετε τα αυγά σταδιακά, ένα τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη ώστε να βεβαιωθείτε ότι ενσωματώθηκαν καλά.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε καλά το γάλα με το νερό. Ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα το μισό μείγμα αλευριού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτετε όλο το μείγμα γάλακτος συνεχίζοντας να χτυπάτε και τέλος ρίχνετε και το υπόλοιπο μείγμα αλευριού. Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε στο μείγμα κέικ τις πολύχρωμες τρούφες και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ ή μέχρι όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ βγεί με μερικά ψίχουλα κολλημένα επάνω της. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως το κέικ.
- Για τη βουτυρόκρεμα βανίλιας: Τοποθετείτε το βιτάμ και το φρέσκο βούτυρο και το αλάτι σε ένα μίξερ και τα χτυπάτε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 5 λ. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα, προσθέτετε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και 4 κ.σ. γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ανεβάζετε πάλι τη ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζετε το χτύπημα της βουτυρόκρεμας για άλλα 5 λ. Προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα σταδιακά μέχρι να έχετε μια αφράτη αλλά πηχτή βουτυρόκρεμα που να στέκεται. Αν δεν απαιτείτε μη προσθέσετε όλο το υπόλοιπο γάλα. Αφήνετε το μίξερ προσθέτετε τη πολύχρωμη τρούφα και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
- Στρώνετε τη βουτυρόκρεμα πάνω από το κρύο κέικ, πασπαλίζετε με επιπλέον πολύχρωμη τρούφα, το κόβετε σε κομμάτια και πραγματικά το απολαμβάνετε.
[*] Ξινόκρεμα (sour cream) θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Αν δεν βρείτε μπορείτε να φτιάχνετε μόνοι σας ως εξής:
150ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
Χυμό από 1 λεμόνι
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε ελαφρώς με σύρμα τη κρέμα γάλακτος με το χυμό λεμονιού και το αφήνετε εκτός ψυγείου για λίγες ώρες. Η ξινόκρεμά σας είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσετε στο γλυκό σας.
Για το παρόν γλυκό θα βάλετε 175 ml κρέμα γάλακτος και χυμό 1 λεμονιού.
27/05/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κέικ με επικάλυψη βουτυρόκρεμας και πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας