Κέικ αναποδογυριστό με καρύδια και ινδοκάρυδο

Κέικ αναποδογυριστό με καρύδια και ινδοκάρυδο

Ένα υπέροχο, αφράτο και ζουμερό αναποδογυριστό κέικ με επικάλυψη καρυδιών, ινδοκάρυδου,  αρωματισμένη με κανέλα και βανίλια. Μια γρήγορη, εύκολη και απλή συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα κρεμώδες, μυρωδάτο και ελαφρύ κέικ με τραγανή κρούστα καρυδιών και κανέλας, τόσο εύκολο να το παρασκευάσετε και τόσο νόστιμο στη γεύση που αν το δοκιμάσετε να είστε σίγουροι ότι θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια.

Υλικά συνταγής

  • Για την επικάλυψη:
  • 2 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
  • 3/4 – 1 φλ. τσαγιού τρίμμα ινδικής καρύδας (κατά προτίμηση φρέσκια καρύδα τριμμένη στο τρίφτη ή ινδοκάρυδο αποξηραμένο)
  • 2/3 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.γ. σκόνη κανέλας
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Για το κέικ:
  • 2/3 φλ. τσαγιού (150 γρ.) βούτυρο, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη 
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 2 μεγάλα αυγά 
  • 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα μακρόστενο πυρέξ 23×33 εκ.,το στρώνετε καλά με χαρτί ψησίματος, φροντίζοντας να προεξέχει πάνω από τα τοιχώματά του περιμετρικά και με ένα πινέλο αλείφετε το χαρτί ψησίματος με λίγο λιωμένο βούτυρο. 
  2. Για την επικάλυψη: Σε όλη τη βάση του πυρέξ, πάνω στο βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος, στρώνετε ομοιόμορφα τα καρύδια και το ινδοκάρυδο, τα πασπαλίζετε παντού με τη μαύρη ζάχαρη τη κανέλα και το αλάτι και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Εναλλακτικά βάζετε όλα τα υλικά επικάλυψης σε μπολ, τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά ισομερώς και μετά τα στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση του πυρέξ. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε το μείγμα κέικ.
  4. Για το κέικ: Σε ένα μπολ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και τη καστανή ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε τη βανίλια και σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, φροντίζοντας να ενσωματώνονται καλά μετά από κάθε προσθήκη. 
  5. Μειώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια ρίχνετε το 1 φλ. αλεύρι και το γάλα, χτυπάτε να ενσωματωθούν και τέλος ρίχνετε και το υπόλοιπο 1 φλ. αλεύρι το οποίο προσθέτετε σταδιακά, χτυπώντας να αναμιχθεί καλά μετά από κάθε προσθήκη. 
  6. Αδειάζετε προσεκτικά το μείγμα κέικ μέσα στο πυρέξ, πάνω από το μείγμα καρυδιών και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε ελαφρώς στο κέικ βγει στεγνή και καθαρή.
  7. Το βγάζετε από το φούρνο, “περάστε” τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στο χαρτί ψησίματος των τοιχωμάτων και στο κέικ. Αφήνετε το κέικ σας για 5 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος που προεξέχει το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Το αφήνετε 15 λ να κρυώσει, το σερβίρετε χλιαρό και μοσχοβολιστό και πράγματι απολαμβάνετε το υπέροχο άρωμά του και λαχταριστή γεύση του.  



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ αναποδογυριστό με καρύδια και ινδοκάρυδο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.