Κέικ αναποδογυριστό με καραμελωμένο ανανά

Κέικ αναποδογυριστό με καραμελωμένο ανανά

Ένα πεντανόστιμο, λαχταριστό κέικ με άρωμα ινδοκάρυδου και βανίλιας καλυμμένο με καραμελωμένο ανανά. Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο κέικ για για την οικογένεια και τους επισκέπτες σας. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 1 κονσέρβα ανανάς στο χυμό του (400 γρ.) σε ροδέλες
  • 125 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη με βούτυρο), μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 3 κ.σ. τριμμένη αποξηραμένη καρύδα (στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Για τη καραμέλα:
  • 60 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη με βούτυρο)
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • κερασάκια μαρασκίνο (προαιρετικά) 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε από το σιρόπι τους τις φέτες ανανά, τις μεταφέρετε σε μεγάλο σουρωτήρι και τις αφήνετε να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τις απλώνετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά.
  2. Για το κέικ: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα 125 γρ. μαλακωμένο βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και αφρατέψει πολύ το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματώνονται καλά.
  3. Προσθέτετε τη καρύδα και τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο να ενσωματωθούν. Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποηθούν τα υλικά. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 
  4. Στρώνετε με λαδόκολα ένα μικρό στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 24 ή 25 εκ. και στη βάση του απλώνετε τις ροδέλες του ανανά. Προαιρετικά στο κέντρο κάθε ροδέλας βάζετε και ένα κερασάκι μαρασκίνο ή κόβετε μερικά κομμάτια ανανά και καλύπτετε στα κενά όλο το ταψί. 
  5. Για τη καραμέλα: Σε μικρή κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε τη  ζάχαρη ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στη χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σχηματιστεί μια ελαφριά καραμέλα. Προσοχή να μη πάρει βράση και μη το αφήσετε πολύ ώρα γιατί θα καεί και θα πικρίσει. 
  6. Αδειάζετε ομοιόμορφα τη καραμέλα στο ταψί πάνω στις φέτες ανανά. Από πάνω ρίχνετε το μείγμα του κέικ, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. 
  7. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια και όσο ακόμα είναι ζεστό το κέικ και η καραμέλα ρευστή το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Το σερβίρετε χλιαρό ή και κρύο με το ίδιο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ αναποδογυριστό με καραμελωμένο ανανά

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.