Αναρτήθηκε στις 09/06/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Κέικ αμυγδάλου με κυδώνια ποσέ
Ένα υπέροχο, υγρό κέικ αμυγδάλου με κυδώνια ποσέ. Ένα λαχταριστό, γευστικότατο κέικ για να συνοδεύσετε το πρωινό και απογευματινό καφέ η τσάι σας ή να το προσφέρετε ως δώρο. Μια χρονοβόρα άλλα εύκολη συνταγή για ένα φανταστικό κέικ …Δοκιμάστε το.
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ:
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 3 αυγά
- 1/2 φλ. τσαγιού σκόνη αμυγδαλόψιχας
- 1/4 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
- 3/4 φλ. τσαγιού γάλα
- 2 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- Για τα κυδώνια ποσέ:
- 2 μεγάλα κυδώνια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική
- 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κυδώνια ποσέ: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε 3 φλ. τσαγιού (750ml) νερό και τη ζάχαρη και τα σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Προσθέτετε τη κανέλα και τα κυδώνια, αυξάνετε τη φωτιά και μόλις κοχλάσει το σιρόπι, χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά.
- Σιγοβράζετε για 1 1/2 ώρες ή μέχρι να πάρει ένα ροζ χρώμα και μαλακώσουν καλά τα κυδώνια. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν κόβετε τα κυδώνια σε λεπτές φέτες.
- Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 22 εκ. και το στρώνετε, στη βάση και τα τοιχώματά του, με χαρτί ψησίματος.
- Ρίχνετε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε τα πολτοποιημένα και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, το γάλα και το αλεύρι και χτυπάτε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνετε στο ταψάκι τα 2/3 του μείγματος, ισιώνετε την επιφάνεια και από στρώνετε τις μισές φέτες κυδωνιού. Με ένα κουτάλι απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα κέικ και από πάνω στρώνετε τις υπόλοιπες μισές φέτες κυδωνιού.
- Ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 20 λ περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι από σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέικ βγει καθαρό. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 5 λ μέσα στο ταψί να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Το σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
[*] Τα κυδώνια μπορείτε να τα βράσετε και σε χύτρα ταχύτητας για 35-40 λ. Επίσης επειδή ο χρόνος βρασίματος είναι αρκετά μεγάλος μπορείτε εφ” όσον τα φτιάξετε για το κέικ, να φτιάξετε διπλή ή τριπλή μερίδα και να κρατήσετε τα υπόλοιπα μαζί με το σιρόπι στο ψυγείο για 10 ημέρες. Μπορείτε να το σερβίρετε με παγωτό ή γιαούρτι ή για επιδόρπιο.
Πηγή
09/06/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κέικ αμυγδάλου με κυδώνια ποσέ