Κέικ με αμυγδαλόψιχα, χυμό μανταρινιού και γλάσο σοκολάτας

Κέικ με αμυγδαλόψιχα, χυμό μανταρινιού και γλάσο σοκολάτας

Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο κέικ με άρωμα μανταρινιού, αμυγδαλόψιχα γλασαρισμένο με σοκολάτα. Ένα κέικ για μικρούς και μεγάλους για όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 200 γρ. μαργαρίνη
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 4 μανταρίνια κλημεντίνες 
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 280 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν 
  • 5 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το σιρόπι:
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • χυμός 1 λεμονιού
  • χυμός από 4-5 μανταρίνια κλημεντίνες 
  • φέτες φλούδας πορτοκαλιού ψιλοκομμένες σε λωρίδες
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 150 γρ. μαύρη σοκολάτα [κουβερτούρα]
  • 90 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κ.γ. κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 24 εκ.
  2. Βάζετε σε μπολ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε να αφρατέψουν. Προσθέτετε το ξύσμα των εσπεριδοειδών και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λ ακόμα να ενσωματωθούν. 
  3. Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε για 1-2 λ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι με τη λαδόκολλα και ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ περίπου. 
  4. Για το σιρόπι: Όταν το κέικ είναι σχεδόν έτοιμο, βάζετε σε μια κατσαρολίτσα τη ζάχαρη άχνη, τις λεπτοκομμένες φλ0ύδες πορτοκαλιού και 180 ml χυμούς λεμονιού & μανταρινιών και αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις. Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο, βγάζετε και τις φλούδες από το σιρόπι και περιχύνετε το κέϊκ με το σιρόπι (ζεστό και το σιρόπι και το κέϊκ) και το αφήνετε να κρυώσει. Προαιρετικά μπορείτε να το σερβίρετε και έτσι, χωρίς γλάσο σοκολάτας, γαρνίροντάς το με τις φλούδες πορτοκαλιού
  5. Για το γλάσο σοκολάτας: Σε μπεν μαρί, σε νερό που σιγοβράζει, λιώνετε το βούτυρο, τη σοκολάτα σε κομματάκια και το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ομογενοποιηθούν τα κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε. Ρίχνετε το γλάσο στο κρύο κέικ και με τη βοήθεια μιας μαρίζ, στρώνετε την επιφάνεια του κέικ με το γλάσο.  σπρώχνοντάς το προς τις άκρες ώστε να χύνετε γύρω – γύρω χωρίς να καλύψει όλο το κέικ. 

Σημείωση: Για πιο πολύ σοκολατένια κάλυψη διπλάστε τη δόση του γλάσου. Γαρνίρετε με τις φλούδες πορτοκαλιού.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ με αμυγδαλόψιχα, χυμό μανταρινιού και γλάσο σοκολάτας