Κεφτεδάκια τυλιγμένα σε φέτες μελιτζάνας με ελαφριά σάλτσα ντομάτας

Κεφτεδάκια τυλιγμένα σε φέτες μελιτζάνας με ελαφριά σάλτσα ντομάτας

Πεντανόστιμα, πικάντικα κεφτεδάκια τυλιγμένα σε φέτες μελιτζάνας ψημένα στο φούρνο με μια ελαφριά σάλτσα με φρέσκες ζουμερές ντομάτες. Η μελιτζάνα είναι η βασίλισσα των λαχανικών του καλοκαιριού που με την υπέροχη γεύση τους αναδεικνύουν όλα τα φαγητά που τη συμπεριλαμβάνουν και απογειώνουν τη γεύση τους. Έτσι και εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) με την οποία τα απλά κεφτεδάκια αναδεικνύονται σε ένα τέλειο λαχταριστό πιάτο. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τις μελιτζάνες
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες (υπολογίστε ότι χρειάζεστε 25-28 περίπου μέτριες φέτες συνολικά)
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο για να αλείψετε τις μελιτζάνες 
  • Για το μείγμα κιμά
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 20-30 φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 20-30 γρ. ούζο (προαιρετικά)
  • Για την ελαφριά σάλτσα ντομάτας
  • 4 μεγάλες, ώριμες ζουμερές ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας 
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/3 ματσάκι βασιλικό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μείγμα κιμά: Κόβετε τη κόρα από το ψωμί, μουλιάζετε καλά τη ψίχα σε νερό, τη στύβετε με τα χέρια σας και τη βάζετε σε ένα μπολ. Κόβετε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, το ρίχνετε στο μούλτι, προσθέτετε το μαϊντανό, το δυόσμο και το σκόρδο και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα χοντροειδές μείγμα. Το ρίχνετε και αυτό στο μπολ με το μουλιασμένο ψωμί. 
  2. Προσθέτετε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μείγμα κιμά και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε ένα αφράτο μείγμα. Δεν προτείνουμε αυγό στη συνταγή για τα κεφτεδάκια για να είναι πιο αφράτο το μείγμα. Αν το θέλετε πιο σφιχτό και 1 αυγό και ζυμώστε τα όλα μαζί. Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. 
  3. Για τις μελιτζάνες: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τις μελιτζάνες. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε κατά μήκος σε 25-28 περίπου μέτριες φέτες. Αν οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους και δεν έχουν σπόρια τις αφήνετε ως έχουν. Αν δεν είναι στην εποχή τους και έχουν σπόρια, τις τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι τις πασπαλίζετε με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για τουλάχιστον 45 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν.
  4. Στη συνέχεια τις πλένετε πολύ καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα υγρά. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου σας. Ίσως χρειαστείτε και δεύτερο ταψί λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα έχετε κόψει 25-28 περίπου φέτες μελιτζάνας.
  5. Στρώνετε τις φέτες μελιτζάνας στο ταψί και με ένα πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο. Τις πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ ή μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και από τις 2 πλευρές. Στο μέσον του ψησίματος τις γυρίζετε με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά. 
  6. Για την ελαφριά σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τις ντομάτες, το πελτέ ντομάτας τη ζάχαρη και το βασιλικό και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά, αφήνοντας και λίγα μεγαλύτερα κομματάκια ντομάτας. 
  7. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που θα ψήσετε μετά τις γεμιστές μελιτζάνες, το αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, ρίχνετε το ελαιόλαδο και λίγο νερό, ανακατεύετε και το απλώνετε σε όλη τη βάση του ταψιού. Το αφήνετε στην άκρη. 
  8. Για τη συναρμολόγηση: Πλάθετε το μείγμα κιμά σε κεφτεδάκια μακρόστενα (σαν σουτζουκάκια). Βεβαιωθείτε ότι τα κεφτεδάκια είναι όσα και οι φέτες μελιτζάνας. Τυλίγετε το κάθε ένα σε μια φέτα μελιτζάνας και το τοποθετείτε στο ταψί, πάνω στη σάλτσα ντομάτας, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας η “ένωση” της μελιτζάνας να είναι προς τα κάτω στη βάση του ταψιού.
  9. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 45 λ. Αν δεν έχει ψηθεί ο κιμάς και οι μελιτζάνες έχουν αρχίσει να μαυρίζουν καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ επιπλέον. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με σαλάτα, φέτα και φρέσκο ψωμί. Καλή σας όρεξη!



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κεφτεδάκια τυλιγμένα σε φέτες μελιτζάνας με ελαφριά σάλτσα ντομάτας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.