Κεφτεδάκια Σπετζοφάι με λιγκουίνι

Κεφτεδάκια Σπετζοφάι με λιγκουίνι

Σπετζοφάι ή σπετσοφάι είναι ένα απέριττο και λιτό Πηλιορείτικο παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα. Η βασική συνταγή φτιάχνεται με χωριάτικα λουκάνικα μαζί με πολύχρωμες πιπεριές και πηχτή σάλτσα ντομάτας που την απολαμβάνετε … βουτώντας ζεστό τραγανό ψωμάκι. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για ένα διαφορετικό σπετζοφάι στο οποίο προσθέτουμε κεφτεδάκια αντί για λουκάνικο και έτσι μεταμορφώνεται σε ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτα για όλη την οικογένεια για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη και καλά στυμμένη 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού 
  • 2-3 κ.γ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 αυγά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα 
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • 6 πιπεριές (3 πράσινες+2 κόκκινες+1 πορτοκαλί ή κίτρινη) κομμένες σε λωρίδες 2-3 εκ.
  • 250 ml “Ντομάτα στο τρίφτη” 
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας 
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά) ή λίγο καυτερό πιπέρι καγιέν
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το συνοδευτικό
  • λιγκουίνι ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας όπως σπαγγέτι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό προσθέτετε λίγο ακόμα ψωμί μουλιασμένο και καλά στυμμένο ή λίγη τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
  2. Στη συνέχεια βγάζετε το μείγμα από το ψυγείο, το ξαναζυμώνετε για λίγο και μετά το πλάθετε σε κεφτεδάκια. Τα αλευρώνετε, τα τηγανίζετε σε άφθονο λάδι και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε για να τα μαγειρέψετε μαζί με τη σάλτσα. 
  3. Για τη σάλτσα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις πιπεριές για 5-6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τη τριμμένη ντομάτα, το πελτέ, τη ζάχαρη, τη κανέλα, τη πιπερίτσα ή το πιπέρι καγιέν, αλάτι και 1/2 φλ. νερού νερό ή ζωμό βοδινού.
  4. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σάλτσα, σε μέτρια φωτιά, να βράσει για 15 λ. Μετά προσθέτετε στη σάλτσα τα τηγανισμένα κεφτεδάκια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο για 30 λ περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Για το ζυμαρικό: Παράλληλα, βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε και το σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο προαιρετικά με λίγο τριμμένο τυρί όπως παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι,και με τα κεφτεδάκια σπετζοφάι. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κεφτεδάκια Σπετζοφάι με λιγκουίνι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.