Κεφτεδάκια Σουηδικά σε υπέροχη σάλτσα

Κεφτεδάκια Σουηδικά σε υπέροχη σάλτσα

Λαχταριστά Σουηδικά κεφτεδάκια σε υπέροχη σάλτσα. Σκέφτεστε κάτι πιο γευστικό και απολαυστικό

από ένα πιάτο γεμάτο ζεστά και ζουμερά Σουηδικά κεφτεδάκια σε κρεμώδη σάλτσα; Μια συνταγή (βασική ιδέα από εδώ) για ένα τα πιο δημοφιλή πιάτα της σουηδικής γαστρονομικής κουλτούρας, που έγινες ευρέως γνωστά από τα σουηδικά καταστήματα ΙΚΕΑ, πολύ εύκολα και διαφορετικά στη γεύση τους αλλά με ένα γευστικό αποτέλεσμα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια:
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο (2+3 κ.σ. χωριστά)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 450 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1/2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένο στο μούλτι ψωμί 2-3 ημερών
  • 2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
  • 1/2 κοφτό κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/2 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα:
  • 1/4 φλ. τσαγιού (60 γρ.περίπου) βούτυρο
  • 1/3 φλ. τσαγιού (45 γρ. περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού sour cream, έτοιμη ή σπιτική [*]
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και γίνουν ημιδιαφανή. 
  2. Σε μεγάλο μπολ, βάζετε το μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, το θρυμματισμένο ψωμί, τους κρόκους αυγών, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το σοταρισμένο κρεμμύδι και αλατοπίπερο και τα ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  3. Χωρίζετε το μείγμα σε 24 μέρη και τα πλάθετε σε ισόποσα κεφτεδάκια. Ζεσταίνετε καλά στο τηγάνι τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια, σε παρτίδες, για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα κεφτεδάκια απ” όλες τις πλευρές. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα, στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Για τη σάλτσα: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, λιώνετε καλά, μέχρι να αφρίσει, το βούτυρο προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε γρήγορα και ζωηρά για 1 λ περίπου μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα. Σταδιακά προσθέτετε το ζωμό κρέατος ανακατεύοντας διαρκώς για 1-2 λ μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. 
  5. Αλατοπιπερώνετε τη σάλτσα, προσθέτετε τη sour cream, τα τηγανισμένα κεφτεδάκια, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα  ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 12 λ περίπου ή μέχρι να ζεσταθούν μέχρι μέσα τα κεφτεδάκια πυκνώσει η σάλτα. Τα σερβίρετε ζεστά γαρνιρισμένα με τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού. Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες.

[*] Sour cream πωλείται σε ορισμένα μεγάλα Super Market ή σε Ντελικατέσεν. Αν δεν βρείτε μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ως εξής: Βάζετε τη κρέμα γάλακτος (πλήρης 35%) σε μπολ, προσθέτετε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει και πήξει ελαφρά η κρέμα.
Την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου και κατόπιν τη χρησιμοποιείτε στη συνταγή μας. Για καλύτερο αποτέλεσμα, αν έχετε χρόνο, αφήστε τη εκτός ψυγείου για 4-5 ώρες να σφίξει καλά.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες βήμα βήμα

IMG_7197edit IMG_7200edit IMG_7226edit IMG_7234edit IMG_7235edit IMG_7238edit IMG_7241edit IMG_7252edit IMG_7357edit IMG_7259edit



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κεφτεδάκια Σουηδικά σε υπέροχη σάλτσα