Κεφτεδάκια σε σπιτική σάλτσα ντομάτας με μακαρόνια

Κεφτεδάκια σε σπιτική σάλτσα ντομάτας με μακαρόνια

Αφράτα, πεντανόστιμα κεφτεδάκια ψημένα στο φούρνο, μαγειρεμένα με μια πλούσια σε γεύση σπιτική σάλτσα ντομάτας σερβιρισμένα με μακαρόνια ή άλλα ζυμαρικά επιλογής σας, πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο αλλά και με λίγη μαλακή ρικότα ή μασκαρπόνε για έξτρα “δροσιά” και γεύση! Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πιάτο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και που θα γίνει το αγαπημένο σας!

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια
  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 αυγά
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένες σε γάλα και στραγγισμένες)
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 20 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό 
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ζυμαρικό
  • 1 πακέτο ζυμαρικό επιλογής σας όπως σπαγγέτι ή ταλιατέλες ή λιγκουίνι
  • 1,5 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού χοντροκομένα για το σερβίρισμα
  • τυρί τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα
  • 1 συσκευασία (250 γρ.) μαλακό κρεμώδες τυρί Ρικόττα ή Μασκαρπόνε [*]
  • Για την σπιτική σάλτσα ντομάτας
  • 8 ντομάτες ώριμες (2 κιλά περίπου) τριμμένες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια της ή 2 συσκευασίες των 400 γρ. “Τριμμένη Ντομάτα”
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • μπαχαρικά επιλογής σας σε σκόνη, κανέλα, γαρύφαλο, πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά, για αρκετή ώρα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και οι γεύσεις. 
  2. Μετά τα πλάθετε σε μέγεθος ενός αρκετά μεγάλου καρυδιού. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-18 λ περίπου, γυρίζοντάς τα στη μέση του ψησίματος και από την άλλη πλευρά. 
  3. Για την σάλτσα ντομάτας: Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 2 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Μετά προσθέτετε το καρότο, τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, την ζάχαρη, 100 ml νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον βασιλικό, μειώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια και τα σιγοβράζετε για 35 λ περίπου. Όταν είναι έτοιμη ρίχνετε τον φρέσκο βασιλικό και ανακατεύετε.
  5. Μόλις ψηθούν τα κεφτεδάκια τα ρίχνετε ζεστά μέσα στην έτοιμη σάλτσα και τα βράζετε για 15 λ να “πιούν” την σάλτσα. Αν απαιτηθεί κατά την διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. 
  6. Για το ζυμαρικό: Παράλληλα σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα, με μπόλικο κοχλαστό νερό αλατισμένο με το χοντρό αλάτι βράζετε το ζυμαρικό σας αλ τέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε αμέσως ζεστά. 
  7. Σερβίρετε ζεστά τα μακαρόνια σας περιχυμένα με σάλτσα μαζί με τα κεφτεδάκια, πασπαλισμένα με το τριμμένο τυρί και με ροζέτες που θα κάνετε (με κορνέ ζαχαροπλαστικής} με το μαλακό τυρί ρικόττα ή μασκαρπόνε που θα απογειώσει τη γεύση. Προαιρετικά γαρνίρετε και τον βασιλικό και απολαύσετε το τέλειο γεύμα. 

[*] Ricotta GRANAROLO Ιταλίας και Μασκαρπόνε GALBANI βρήκα στο Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτη σε χαμηλή τιμή. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κεφτεδάκια σε σπιτική σάλτσα ντομάτας με μακαρόνια