Κεφτεδάκια με σπαγγέτι σε σάλτσα ντομάτας

Κεφτεδάκια με σπαγγέτι σε σάλτσα ντομάτας

Πεντανόστιμα κεφτεδάκια με σπαγγέτι σε σάλτσα ντομάτας πασπαλισμένη με μπόλικο τυρί τριμμένο. Μια συνταγή του Γ. Λουκάκου που αξίζει το κόπο να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να απολαύσετε ένα τέλειο αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων, με εξαιρετική νοστιμιά. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι 
  • αλάτι
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός + 200 γρ. τυρί φέτα (προαιρετικά) για το σερβίρισμα
  • Για τη σάλτσα: 
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (300 γρ περίπου σύνολο), κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου, “πατημένες” με μαχαίρι να ανοίξουν
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 80 γρ. πελτές ντομάτας
  • 750 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα κονσέρβας, χοντροτριμμένα στο μούλτι
  • ζάχαρη, αλάτι
  • Για τα κεφτεδάκια: 
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 700 γρ. κιμάς, μισός μοσχαρίσιος και μισός χοιρινός
  • 150 γρ. ψωμί για τόστ χωρίς κόρα, θρυμματισμένο στο μούλτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 αυγά
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρολίτσα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και τη πιπερίτσα, ανακατεύετε ρίχνετε το πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ. 
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη και αλάτι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τη σάλτσα σας, ανακατεύοντας συχνά, για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να γίνει η σάλτσα και μείνει με το λαδάκι της.
  3. Για το σπαγγέτι: Εν τω μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνετε το σπαγγέτι και το βράζετε αλ τέντε ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Φροντίστε να είναι έτοιμα και να τα στραγγίξετε περίπου όταν θα πρέπει να τα βάλετε μέσα στη σάλτσα ντομάτας.
  4. Για τα κεφτεδάκια: Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι πασπαλισμένο με 2 πρέζες αλάτι μέχρι να μαραθεί και μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 
  5. Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια τα ζυμώνετε καλά με βρεγμένα χέρια, στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου κατευθείαν από το τηγάνι μαζί με το λάδι του και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν. Πλάθετε το μείγμα κιμά σε στρογγυλά κεφτεδάκια, πάντα με βρεγμένα χέρια, και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα. 
  6. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα κεφεδάκια σας μέχρι να πάρουν ένα έντονο χρυσαφένιο χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το λάδι. 
  7. Στη συνέχεια μεταφέρετε τα κεφτεδάκια μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά να μαγειρευτούν ως το κέντρο τους. Μετά τα βγάζετε τα κεφτεδάκια από τη σάλτσα, τα μεταφέρετε σε πιατέλα και μέσα στη σάλτσα ρίχνετε το στραγγισμένο σπαγγέτι σας μαζί με τη παρμεζάνα και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λ. να ζεσταθούν καλά και να λιώσει η παρμεζάνα.
  8. Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε σε πιατέλα το σπαγγέτι σας μαζί με τη σάλτσα κατευθείαν από τη κατσαρόλα, τοποθετείτε από πάνω τα κεφτεδάκια, πασπαλίζετε το φαγητό σας, προαιρετικά, με τη θρυμματισμένη φέτα (ή έξτρα τριμμένη παρμεζάνα) και τα φύλλα βασιλικού και καλή σας όρεξη!!!