Κεφτεδάκια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και πουρέ

Κεφτεδάκια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και πουρέ

Κεφτεδάκια με υπέροχη κρεμώδη σάλτσα μανιταριών με πουρέ πατάτας… σκέφτεστε κάτι καλύτερο από αυτό το απίστευτα νόστιμο πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι σας; Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) με λαχταριστά αφράτα κεφτεδάκια με χοιρινό κιμά για να απολαύσετε ζουμερά κεφτεδάκια με πολύ βάθος γεύσης, με λίγο βουτυρόγαλο, λίγη καυτερή σάλτσα για να απογειώσετε τη γεύση τους καθώς και άνηθο αντί για μαϊντανό που θα κάνει την διαφορά. Όλα αυτά για τα τέλεια κεφτεδάκια που θα “κολυμπούν” στην απλή κρεμώδη και ονειρική σάλτσα μανιταριών που θα σας κάνει να γλείφετε το πιάτο. Σας προτείνουμε να τα σερβίρετε με έναν νόστιμο πουρέ αν και μπορείτε να τα απολαύσετε και με ζυμαρικό επιλογής σας αλλά και με ρύζι πιλάφι. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια
  • 900 γρ. κιμά χοιρινό (ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 3 κ.σ. άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 3/4 φλ. τσαγιού ψωμί 2-3 ημερών θρυμματισμένο σε ψίχουλα ή φρυγανιά τριμμένη
  • 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά + 1 κοφτό κ.γ. μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. καυτερή σάλτσα (αυξομειώστε την ποσότητα κατά βούληση)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για την σάλτσα μανιταριών
  • 1/2 κιλό μανιτάρια λευκά ή cremini κομμένα σε φέτες
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο
  • 1/4 φλ. τσαγιού (35 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
  • Για τον πουρέ (ποσότητες για 8 άτομα)
  • 1800 γρ. πατάτες
  • 4 γεμάτες κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος + 1/2 φλ. τσαγιού γάλα (ή 1 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Αναμιγνύετε την κρέμα γάλακτος με το μηλόξιδο ή το χυμό λεμονιού και το αφήνετε στην άκρη για 10 λ. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, εκτός από το σπορέλαιο, τα “ζυμώνετε” πολύ καλά με τα χέρια σας και μετά τα πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια, 2,5-3 εκ. περίπου το καθένα ώστε να έχετε 40-50 κεφτεδάκια. 
  2. Ρίχνετε σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φορά ρίχνετε σε παρτίδες τα κεφταδάκια και τα τηγανίζετε απ” όλες τις πλευρές προσθέτοντας αν απαιτηθεί λίγο ακόμα σπορέλαιο ανάμεσα στις παρτίδες. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε ταψάκι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
  3. Εναλλακτικά αντί να τα τηγανίσετε μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα που έχετε αλείψει με λίγο σπορέλαιο και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για περίπου 35-45 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά. 
  4. Για τη σάλτσα μανιταριών: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5-6 λ ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Μετά ρίχνετε το αλεύρι πάνω στα μανιτάρια και ανακατεύετε διαρκώς για περίπου 1 λ να να φύγει η ωμή γεύση του αλευριού.
  5. Στη συνέχεια ρίχνετε το λευκό κρασί, την κρέμα γάλακτος, τον ζωμό κοτόπουλου και λίγο αλατοπίπερο και τα μαγειρεύετε για 10 λ ανακατεύοντας συχνά. Η σάλτσα πρέπει να πήξει και να μειωθεί ελαφρώς. Αν η σάλτσα σας είναι πολύ πηχτή προσθέστε λίγη περισσότερη κρέμα γάλακτος ή ζωμό κοτόπουλου.
  6. Όταν είναι έτοιμη προσθέτετε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και με την βοήθεια ενός κουταλιού τα καλύπτετε όλα πολύ καλά με την σάλτσα. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν με τη σάλτσα τους για 2 λ ή μέχρι να ζεσταθούν καλά και μετά τα γαρνίρετε με τον μαϊντανό ή τον άνηθο και τα σερβίρετε με τον πουρέ σας.
  7. Για τον πουρέ: Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ίσα κομμάτια για να βράσουν όλες ταυτόχρονα ισομερώς. Τις μεταφέρετε σε κατσαρόλα, τις καλύπτετε πλήρως με κρύο νερό, προσθέτετε 1 κ.σ. αλάτι και αφού πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τις αφήνετε να βράσουν για 20-25 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά ανάλογα με το μέγεθός τους. 
  8. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε, τις μεταφέρετε αμέσως σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ και τις χτυπάτε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν μερικώς. Μετά προσθέτετε το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος με το γάλα και λίγο πιπέρι λευκό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα λείο και αφράτο μείγμα.  Δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε, ανακατεύετε και σερβίρετε τον πουρέ σας με τα κεφτεδάκια και την σάλτσα μανιταριών. Καλή σας όρεξη!

Σημείωση: Τα κεφτεδάκια διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο. Για να τα καταψύξετε τοποθετήστε τα ψημένα σε ένα ταψί και παγώστε ξεχωριστά για αρχή. Μετά μεταφέρετέ τα σε μια σακούλα κατάψυξης ή σε αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα ξανά στην κατάψυξη και θα διατηρηθούν έως και 3 μήνες.

Αποθηκεύστε τον πουρέ πατάτας που έχει απομείνει σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κεφτεδάκια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και πουρέ