Κεφτεδάκια κοτόπουλου με μακαρόνια

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με μακαρόνια

Πεντανόστιμα, τρυφερά και αφράτα κεφτεδάκια κοτόπουλου και μακαρόνια βρασμένα μέσα σε υπέροχη σάλτσα ντομάτας πασπαλισμένα με μπόλικο τυράκι, κάνουν αυτό το πιάτο ακαταμάχητο και δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικά νόστιμο και χορταστικό φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό και Κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια κοτόπουλου:
  • 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου (300 γρ. από μπούτι+ 300 γρ. στήθος)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα σε σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. κάρυ σε σκόνη
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο + 1/4 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλα τους, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά ή 2 φέτες ψωμί μόνο τη ψίχα μουλιασμένο και καλά στυμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας: 
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες 
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια ολόκληρα με το χυμό τους ελαφρώς χτυπημένα σε μικρά κομματάκια στο μούλτι (να μην είναι τελείως πολτοποιημένα)
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
  • Για το ζυμαρικό:
  • 1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6
  • παρμεζάνα τριμμένη ή ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια κοτόπουλου: Τρίβετε το κρεμμύδι στο χοντρό του τρίφτη, το στύβετε πολύ καλά με τα χέρια σας και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
  2. Πλάθετε το μείγμα σε 20 στρογγυλά κεφτεδάκια, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια σας με νερό, τα τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνετε στην άκρη για 20-30  λ να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Μετά τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 210 βαθμούς φούρνο στο αέρα για 10-12 λ.
  3. Για τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε και το σκόρδο ανακατεύετε για ½ λ ακόμα. 
  4. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε για ½ λ για να βγάλει το άρωμά του, ρίχνετε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, ¾ φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε στη σάλτσα σας για 15 λ. Μετά ρίχνετε μέσα στη σάλτσα και τα κεφτεδάκια και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 15 λ επιπλέον. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα κεφτεδάκια από τη σάλτσα, τα μεταφέρετε σε μπολ και τα περιχύνετε με ¾-1 φλ. από τη σάλτσα. 
  5. Για το ζυμαρικό: Εν τω μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό 3 λ λιγότερο απ” ότι προτείνεται στη συσκευασία. Κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τα βράσατε, τα σουρώνετε καλά και τα ρίχνετε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα προσθέτοντας, αν απαιτηθεί, σταδιακά από το νερό που κρατήσατε και τα αφήνετε να βράσουν για 1-2 λ. 
  6. Σερβίρετε ζεστά τα μακαρόνια σας με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα τους και τα πασπαλίζετε, προαιρετικά, με τριμμένο τυρί ή ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.