Κεφτεδάκια κοκκινιστά με κους κους

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με κους κους

Πεντανόστιμα κεφτεδάκια με πλούσια σάλτσα ντομάτας και κους κους. Ένα  λαχταριστό πιάτο για το καθημερινό γεύμα ή δείπνο. Μια σχετικά εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα νόστιμο και χορταστικό φαγητό, ιδανικό για όλη την οικογένεια αφού αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια:
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμεικτο με χοιρινό)
  • 2 φέτες ψωμί 3-4 ημερών χωρίς τη κόρα, θρυμματισμένο σε ψίχουλα στο μούλτι
  • 2 μέτρα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 αυγό
  • 5 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο (ή ψιλοκομμένο δυόσμο +μαϊντανό)
  • 1 ½ κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη (μοσχοκάρυδο, κύμινο, κόλιανδρο, μπαχάρι, τζίντζερ, καγιέν και κανέλλα)
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (+ επιπλέον για τηγάνισμα)
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας:
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ή βασιλικό και μαϊντανό 
  • 150 ml ζωμό κότας
  • Για το κους κους: 
  • 300 γρ. (1 ½ κούπες περίπου) κουσκούς
  • 400 ml (1 ½ κούπες περίπου) βραστό νερό
  • αλάτι πιπέρι
  • Φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ή βασιλικού ή μαϊντανού για γαρνίρισμα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά και για αρκετή ώρα με τα χέρια σας. Όσο πιο πολύ τα ζυμώσετε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κεφτεδάκια σας. Τα πλάθετε σε μικρά μπαλάκια.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και τηγανίζετε σταδιακά τα κεφτεδάκια για 5-6 λ ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε μπολ και τα αφήνετε στην άκρη. 
  3. Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας για 3 λ. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τη ζάχαρη τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, τις 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ή βασιλικό και μαϊντανό και τέλος τα 150 ml ζωμό κότας, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά στη σάλτσα για 6-7 λ. 
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στη σάλτσα και τα κεφτεδάκια, ανακινείτε τη κατσαρόλα να σκεπαστούν με τη σάλτσα, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 15-20 λ ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα τα κεφτεδάκια πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
  5. Για το κους κους: Εν τω μεταξύ, βάζετε το κους κους σε ένα πυρίμαχο μπολ. Βράζετε το νερό και μόλις κοχλάσει το ρίχνετε μέσα στο μπολ για το κους κους. Προσθέτετε λίγο αλάτι, ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 10 λ περίπου να φουσκώσει το κους κους. 
  6. Αφαιρείτε τη μεμβράνη, ανακατεύετε το κους κους με ένα πιρούνι για να διαχωριστούν οι κόκκοι και το σερβίρετε σε πιάτα, με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα τους. Πασπαλίζετε με λίγα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ή βασιλικού ή μαϊντανού και σερβίρετε.