Κεφτεδάκια γιουβέτσι

Κεφτεδάκια γιουβέτσι

Πεντανόστιμα αφράτα κεφτεδάκια με κριθαράκι σε πλούσια σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και στο επίσημο τραπέζι σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια
  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο σε μούλτι
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα)
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικά)
  • 140 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γρ. πεκορίνο ή παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προσοχή στο αλάτι λόγω του τυριού)
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό στικ κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1-2 πρέζες μπούκοβο 
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, ή ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το γιουβέτσι
  • 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • λίγο επιπλέον αλάτι, αν απαιτείται, μετά από δοκιμή
  • τυρί τριμμένο για πασπάλισμα στο σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε για αρκετή ώρα να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια πλάθετε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια, μεγέθους μπουκιάς. Αλευρώνετε απ” όλες τις πλευρές τα κεφτεδάκια ενώ παράλληλα σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνετε σταδιακά τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-μελί χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και συνεχίζετε με την επόμενη δόση. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στον αέρα και βάζετε στο φούρνο το ταψί, κεραμικό ή πυρέξ, που θα χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε το γιουβέτσι σας.
  3. Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τη κανέλα και το μπούκοβο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά, για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
  4. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το πελτέ, τη ζάχαρη, λίγο αλατοπίπερο και 120 ml ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τη σάλτσα σας να βράσει για 6-7. Την αποσύρετε από τη φωτιά και πετάτε τη κανέλα και τις δάφνες. 
  5. Για το κριθαράκι/γιουβέτσι: Ρίχνετε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα ντομάτας, ανακινείτε τη κατσαρόλα να καλυφθούν τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και μετά τα αδειάζετε όλα μαζί στο καυτό σκεύος που βάλατε στο φούρνο. Προσθέτετε το κριθαράκι, 1 λίτρο βραστό νερό και ανακατεύετε να κατανεμηθεί ισομερώς το κριθαράκι σε όλο το ταψί.
  6. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 18-20 λ περίπου ή όση ώρα αναφέρετε στη συσκευασία από το κριθαράκι. Φροντίζετε όταν θα βγάλετε το γιουβέτσι σας από το φούρνο να έχει υγρά γιατί το κριθαράκι και όταν το βγάλετε από το φούρνο θα συνεχίσει να “ρουφάει” υγρά και θα στεγνώσει. 
  7. Ξεφουρνίζετε το φαγητό σας και το σερβίρετε πασπαλισμένο με τυρί τριμμένο. Εναλλακτικά, μπορείτε αφού ψηθεί να το ξεφουρνίσετε να πασπαλίσετε από πάνω μπόλικο τριμμένο τυρί και να το ξαναβάλετε στο φούρνο για 3-4 λ ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Το σερβίρετε μετά από 10 λ από την ώρα που θα το βγάλετε από το φούρνο και καλή σας όρεξη!!!

Tip: Σε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα τηγανιτά κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν και να ξεκινήσετε τη συνταγή από τη παράγραφο 3 με τη παρασκευή της σάλτσας. Έτσι θα απολαύσετε ένα πεντανόστιμο πλήρες γεύμα.