Κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στη γάστρα
Πεντανόστιμο κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στη γάστρα! Ένα παραδοσιακό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων φαγητό, που πατροπαράδοτα στο σερβίριζαν στο Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και μοσχοβολούσε το σπίτι! Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για ένα λεμονάτο κατσικάκι, πατατούλες, αρωματικά βότανα, σκόρδο και μουστάρδα που απογειώνουν τη γεύση τους, ψημένα μέσα στη γάστρα για το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά συνταγής
Εκτέλεση συνταγής
- Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μπορείτε να βάλετε ολόκληρο το κομμάτι στη γάστρα ή ζητάτε στον κρεοπώλη να το κόψετε στη μέση ή και σε μερίδες.
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, λίγο αλατοπίπερο, πιπέρι και τα χτυπάτε με σύρμα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες και τις ρίχνετε μέσα στο μπολ με το μείγμα υγρών. Τις ανακατεύετε πολύ καλά και τις στρώνετε σε μια γάστρα. Τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και προσθέτετε τα κλαδάκια θυμαριού (ή το αποξηραμένο θυμάρι), τα 2 κλαδάκια δεντρολίβανου και τις σκελίδες σκόρδου [*].
- Κάνετε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και μπήγετε μέσα, με τα δάχτυλά σας, μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε το κρέας πάνω στις πατάτες και το περιχύνετε με το μείγμα υγρών που αλείψατε τις πατάτες. Τέλος ρίχνετε στη γάστρα και το κρασί (αν δεν προτιμάτε το κρασί ρίχνετε νερό).
- Σκεπάζετε με το καπάκι της τη γάστρα και ψήνετε το φαγητό σας στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λ. Μετά ξεσκεπάζετε τη γάστρα, χαμηλώνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί το κρέας, ροδίσει η πέτσα του, μελώσουν οι πατάτες και να μείνει με το λάδι του. Το γαρνίρετε με τα 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανου και το σερβίρετε ζεστό!
[/directions
[*] Προαιρετικά μπορείτε να ψιλοκόψετε σε κομματάκια ή κόψετε σε φέτες τις 2 σκελίδες σκόρδο, να τις ανακατέψετε με μπόλικο αλατοπίπερο και να τις μπήγετε με το αλατοπίπερο στις χαρακιές της σπάλας του κατσικιού. Τις υπόλοιπες 2 σκελίδες τις τοποθετείτε στις πατάτες με τα μυρωδικά.
Sintayes.gr,