Κασόπιτα η πανεύκολη ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα με φέτα

Κασόπιτα η πανεύκολη ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα με φέτα

Κασότιπα… πια παραδοσιακή πανεύκολη πίτα της Ηπείρου, μια πίτα “ανάγκης” για τις δύσκολες εποχές που ζούσαν οι άνθρωποι στη περιοχή, αλλά ιδιαίτερα χορταστική και εξαιρετική γεύση, που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν χυλό με αλεύρι, αυγά, γάλα και όταν δεν είχαν πολύ φέτα έβαζαν ελάχιστη και πρόσθεταν στη ζύμη γιαούρτι. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή με μπόλικη φέτα για μια υπέροχη και πεντανόστιμη κασόπιτα που σίγουρα θα απολαύσετε.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 γεμάτο κ.γ. ξερή μαντζουράνα, τριμμένη 
  • 4 αυγά, καλά χτυπημένα
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο (ή 100 γρ. βούτυρο + 100 γρ. λάδι) 
  • 500 ml χλιαρό γάλα 
  • 450 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τη μαντζουράνα. Τα ανακατεύετε καλά, κάνετε στη μέση ένα πηγαδάκι και ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά, το μισό βούτυρο και το μισό γάλα και τα χτυπάτε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα λείο μείγμα. 
  2. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε σταδιακά όσο από το υπόλοιπο γάλα χρειαστεί προκειμένου να έχετε ένα χυλό πηχτό σαν μέλι. Κρατάτε 1 χούφτα από τη θρυμματισμένη φέτα, την υπόλοιπη τη ρίχνετε στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί ισομερώς.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι και αλείφετε ένα ταψί τετράγωνο ή στρογγυλό τέτοιου μεγέθους ώστε όταν αδειάσετε μέσα το χυλό, ο χυλός θα πρέπει να έχει ύψος περίπου 3 εκ.
  4. Αδειάζετε το χυλό στο ταψί, πασπαλίζετε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα που κρατήσατε στην άκρη και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι όλη την επιφάνεια της πίτας. Ψήνετε τη κασόπιτά σας στο προθερμασμένο φούρνο για περίιπου 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.

Μια συνταγή της Εύης Βουτσινά από το gastronomos.gr



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κασόπιτα η πανεύκολη ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα με φέτα