Κασερόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα

Κασερόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα

Μια υπέροχη, αφράτη τυρόπιτα με τη νοστιμιά του κασεριού, τη πλούσια πυκνή κρέμα σιμιγδαλιού  και το τραγανό φύλλο σφολιάτας πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε τη τέλεια κασερόπιτα ιδανική σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας αλλά και σαν σνακ όλες τις ώρες. 

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο:
  • 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
  • 75 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • Για τη σιμιγδαλόκρεμα:
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • 250 γρ. καλής ποιότητας κασέρι, τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (αν απαιτηθεί)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σιμιγδαλόκρεμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσετε να κάψει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά (όχι όλο μαζί), ανακατεύοντας ζωηρά και ασταμάτητα με σύρμα. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκκια και η κρέμα να πήξει και να έχετε ένα μείγμα σαν μπεσαμέλ.
  2. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνετε το τριμμένο κασέρι, το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά, μέχρι να έχετε μια λεία και ομοιογενή κρέμα.
  3. Αν η κρέμα σας είναι αρκετά σφιχτή την αραιώνετε με 2 κ.σ. γιαούρτι και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε τη κρέμα με διάφανη μεμβράνη την οποία εφαρμόζετε στην επιφάνειά της για να μην σχηματιστεί πέτσα και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 
  4. Για το φύλλο/πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα βαθύ ορθογώνιο πυρέξ με διάσταση βάσης 30×40 εκ. Στρώνετε στο πυρέξ το ένα φύλλο σφολιάτας, τραβάτε με προσοχή τις άκρες του φύλλου με τα δάχτυλά σας ώστε να τεντώσει μεν αλλά να μη σχιστεί, έτσι ώστε να καλύψετε καλά τα τοιχώματα του ταψιού όσο καλύτερα μπορείτε. Εναλλακτικά “ανοίγετε” με πλάστη το φύλλο ώστε να χωρέσει καλά στο πυρέξ και το στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματα του πυρέξ. 
  5. Αδειάζετε πάνω από τη σφολιάτα τη κρέμα, ισιώνετε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Πιέζεται τις άκρες των δύο φύλλων, επάνω στα τοιχώματα του ταψιού για να κολλήσουν μεταξύ τους και “σφραγιστεί” η γέμιση. Χαράζετε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, χωρίς να βυθίσετε το μαχαίρι μέχρι τη βάση του ταψιού και κόψετε και το κάτω φύλλο σφολιάτας.
  6. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε καλά το κρόκο αυγού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κ.σ. νερό και με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το μείγμα αυγού-λαδιού. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε τη κασερόπιτα για 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα στην επιφάνεια και στη βάση. Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κασερόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.