Καπονάτα Μελιτζάνας από τη … Σικελία

Καπονάτα Μελιτζάνας από τη … Σικελία

Καπονάτα (Caponta)… η υπέροχη διάσημη και φημισμένη σε όλο το κόσμο, Σιτσιλιάνικη, γλυκόξινη και καλοκαιρινή σάλτσα μελιτζάνας ή μεζές σαν μελιτζανοσαλάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) ένα πιάτο όπου πρωταγωνιστεί η βασίλισσα των λαχανικών η μελιτζάνα που σε συνδυασμό με αυθεντικές, αντιφατικές μεσογειακές γεύσεις και αρώματα όπως ελιές, κάπαρη, ξύδι, κουκουνάρι, σταφίδα, σέλερι και ντομάτα μας δίνουν μια συγκλονιστική πανδαισία γεύσεων και εντάσεων. Νομίζω ότι τελικά αυτό που κάνει τη Καπονάτα ξεχωριστή, εκτός από τα υλικά της είναι η γλυκόξινη γεύση της,  είναι ο συνδυασμός ξιδιού και ζάχαρης. Όπως και αν την απολαύσετε, κρύα ή ζεστή σαν ορεκτικό ή μεζέ ή  ως σάλτσα με ζυμαρικά ή με κοτόπουλο ως κυρίως πιάτο θα σας μείνει αξέχαστη. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μπαστούνια σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 8-10 ώριμα και ζουμερά πομοντόρια κομμένα στη μικρά κυβάκια
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλ. τσαγιού κάπαρη, ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 1 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνες
  • 60 γρ. κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 60 γρ. ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι τους
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε κύβους 2 εκ. περίπου. Τις τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι τις πασπαλίζετε με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για 30 λ περίπου να “ιδρώσουν” για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε πολύ καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα κουζίνας. 
  2. Εν τω μεταξύ ψήνετε τη κόκκινη πιπεριά, σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς, γυρίζοντάς της απ” όλες τις πλευρές για 20 λ περίπου ή μέχρι να αρχίζει να μαυρίζει η φλούδα της. Μετά τη βγάζετε από το φούρνο και όταν χλιαρίνει αφαιρείτε τη φλούδα της, πετάτε τους σπόρους της και τη κόβετε σε μικρά κομμάτια. Την αφήνετε στην άκρη. 
  3. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνετε τα κουκουνάρια, χωρίς λιπαντική ουσία, και τα καβουρδίζετε για 1 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα αφήνετε στην άκρη. 
  4. Στο ίδιο ζεστό τηγάνι ρίχνετε 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε, ανακατεύοντας πολύ συχνά, για 10 λ περίπου ή μέχρι πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο. 
  5. Με απορροφητικό χαρτί καθαρίζετε το ζεστό τηγάνι και το ξαναβάζετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε το σκόρδο, το μαϊντανό και το δυόσμο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον.
  6. Προσθέτετε τις μελιτζάνες, τα κουκουνάρια, τη κόκκινη πιπεριά, τις ντομάτες, το πελτέ, τη κάπαρη, τις σταφίδες, τις ελιές, αλάτι πιπέρι και ½ φλ.  ζεστό νερό και ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε το ξύδι από κόκκινο κρασί, το βαλσμάμικο και τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε για 15 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. 
  7. Δοκιμάζετε και αν απαιτηθεί δοκιμάζετε, προσθέτοντας περισσότερη ζάχαρη, ή ξύδι, ή αλατοπίπερο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. 
  8. Αποσύρετε τη καπονάτα σας από τη φωτιά και τη σερβίρετε, πασπαλισμένη με λίγο ελαιόλαδο και δυόσμο και λίγες ελιές για διακόσμηση αμέσως ζεστή επάνω σε ψωμί ως ορεκτικό ή μεζέ ή ψωμί. Εναλλακτικά τη σερβίρετε με ζυμαρικό ή κοτόπουλο για κυρίως γεύμα. Τρώγετε το ίδιο ευχάριστα ως μεζέ και κρύα.