Κανταΐφι με κρέμα σοκολάτας

Κανταΐφι με κρέμα σοκολάτας

Λαχταριστό Κανταΐφι με κρέμα σοκολάτας, γαρνιρισμένο με υπέροχη κρέμα σοκολάτας, καλυμμένο με σοκολατένια σαντιγί, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Μια απλή συνταγή για ένα γλύκισμα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας με την υπέροχη γεύση και εμφάνισή του. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη κρέμα σοκολάτας:
  • 650 ml γάλα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 καψουλίτσα σκόνη βανίλιας
  • 2 αυγά 
  • 150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ. βούτυρο
  • Για τη σοκολατένια σαντιγί:
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 52% κακάο, ψιλοκομμένη
  • Για τη βάση:
  • 100 γρ. φύλλο κανταΐφι φρέσκο
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για το σιρόπι:
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, τριμμένα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σαντιγί: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμμάτων. Την αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το ηλιέλαιο, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάτε τη κρύα κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγί. Προσθέτετε μέσα στη σαντιγί, τμηματικά σε 3 δόσεις, τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματώνετε η σοκολάτα μετά από κάθε προσθήκη. Βάζετε τη σοκολατένια σαντιγί σας στο ψυγείο να κρυώνει μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. 
  2. Για τη σοκολατένια κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη σκόνη βανίλιας και τα αυγά και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να αναμειχθούν καλά και έχετε ένα πηχτό μείγμα. 
  3. Με μια μεγάλη κουτάλα, της σούπας, παίρνετε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα από τη κατσαρόλα και το ρίχνετε στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά, δουλεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να έχετε ένα λείο και σχετικά ρευστό μείγμα.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στη κατσαρόλα και ανακατεύετε γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο, ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί και αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει. 
  5. Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα σιγοβράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-6 λ από το σημείο βρασμού. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη για να κρυώσει εντελώς. 
  6. Για τη βάση κανταΐφι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο με διάμετρο βάσης 20 εκ. Απλώνετε στη βάση το φύλλο κανταΐφι, το αραιώνετε λίγο με τα χέρια σας για να απλωθεί σε όλη τη βάση.
  7. Το περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει απαλά και να στεγνώσει. Το βγάζετε από το φούρνο και όπως είναι καυτό το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη για 5 λ να “πιεί” καλά το σιρόπι του. 
  8. Για τη συναρμολόγηση: Απλώνετε ομοιόμορφα επάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι τη κρέμα σοκολάτας, ισιώνω την επιφάνειά της, τη  σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά η κρέμα. Μετά αφαιρείτε τη μεμβράνη ξεφορμάρετε το γλυκό σε πιατέλα σερβιρίσματος και το γαρνίρετε με τη σοκολατένια σαντιγί, σχηματίζοντας ροζέτες με κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ανασηκώνοντάς τη με ένα πιρούνι για να κάνει κορυφές. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε αμέσως. 

Μία συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου για την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα» – Επεισόδιο «Τρίκαλα» (ΣΚΑΙ TV).