Κανταΐφι ανατολίτικο με κρέμα και σιρόπι

Κανταΐφι ανατολίτικο με κρέμα και σιρόπι

Κανταΐφι ανατολίτικο με κρέμα και σιρόπι… ένα υπέροχο, λαχταριστό γλυκό σε μια εναλλακτική εκδοχή τουπου μας θυμίζει το αγαπημένο σε όλους μας κιουνεφέ ή εκμέκ Κανταΐφι. Μια πανεύκολη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά με τους καλεσμένους σας και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένο και αποψυγμένο
  • 100 ml βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιών
  • 50 γρ. ψίχα από ανάλατα Φιστίκια Αιγίνης
  • Για τη κρέμα:
  • 400 ml φυτική κρέμα γάλακτος [*]
  • 3 φέτες ψωμί του τόστ, ψιλο-τριμμένες σε χοντρά ψίχουλα, στο μούλτι
  • 1 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο
  • Για το σιρόπι:
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε στο πάγκο εργασίας σας το φύλλο κανταΐφι και το ανοίγετε με τα χέρια σας πολύ καλά να αφρατέψει. Μοιράζετε το αφράτο κανταΐφι σε δύο ίσες ποσότητες και απλώνετε τη κάθε ποσότητα σε δύο στρογγυλά βουτυρωμένα ταψάκια με διάμετρο βάσης 23 εκ.
  2. Πιέζετε το κανταΐφι, με τα χέρια σας, στη βάση των ταψιών και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο μοιράζοντάς το ισομερώς σε κάθε ταψάκι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35 λ. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
  3. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και το βράζετε για 3-4 λ. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη τη φωτιά, προσθέτετε μέσα στο σιρόπι και το ανθόνερο ή ροδόνερο και ανακατεύετε. Κρατάτε 3-4 κ.σ. από το σιρόπι, το οποίο τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε και το ψιλο-τριμμένο στο μούλτι ψωμί του τόστ και το ανθόνερο και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη να μουλιάσει το ψωμί. 
  4. Με το υπόλοιπο σιρόπι περιχύνετε ισομερώς τα ψημένα κανταΐφια στα 2 ταψάκια και τα αφήνετε στην άκρη “πιούν” το σιρόπι τους και να κρυώσουν τελείως. 
  5. Για τη κρέμα: Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Μεταφέρετε λίγη ποσότητα από τη σαντιγί στο μπολ με το τριμμένο και μουλιασμένο στο σιρόπι ψωμί και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και την υπόλοιπη σαντιγί και συνεχίζετε το ανακάτεμα να αναμιχθούν πλήρως. 
  6. Παίρνετε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αναποδογυρίζετε στη βάση της τον έναν δίσκο κανταΐφι. Κρατάτε λίγη από τη κρέμα σαντιγί για τη διακόσμηση και απλώνετε την υπόλοιπη πάνω από το δίσκο κανταΐφι φροντίζοντας να αφήσετε 2 εκ. κενό περιμετρικά για να μπορείτε να “πιέσετε” από πάνω τον δεύτερο δίσκο κανταΐφι χωρίς να “ξεχυλίσει” η κρέμα. 
  7. Σκεπάζετε τη κρέμα με τον άλλο δίσκο κανταΐφι και το πιέζετε ελαφρώς με τα χέρια σας πάνω στη κρέμα να απλωθεί η κρέμα και να σταθεροποιηθεί ο δίσκος. Βάζετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής τη κρέμα σαντιγί που κρατήσατε και διακοσμείστε με ροζέτες το γλυκό σας. Πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε. 

[*] Προτιμήστε τη φυτική κρέμα γάλακτος γιατί χτυπιέται εξαιρετικά εύκολα σε πηχτή σαντιγί, δεν “ξεφουσκώνει” όταν την ανακατεύετε ακόμα και με ζωηρές κινήσεις με άλλα υλικά και δεν χρειάζεται ζάχαρη διότι είναι γλυκιά από μόνη της. Φυσικά αντί για φυτική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονική κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, κρύα με 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κανταΐφι ανατολίτικο με κρέμα και σιρόπι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.