Κανελόνια πεντανόστιμα με σπανάκι και ανθότυρο

Κανελόνια πεντανόστιμα με σπανάκι και ανθότυρο

Κανελόνια. Ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, νοστιμότατο και χορταστικό ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Το πλεονέκτημα αυτού του ζυμαρικού είναι ότι μπορούμε να τα γεμίσουμε με πολλά υλικά, υλικά επιλογής μας, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε και αντικαταστήσουμε κάποια από τα υλικά της συνταγής μας και να τα ψήσουμε σε σάλτσα ντομάτας καλυμμένα με τυρί ή με ελαφριά μπεσαμέλ. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για υπέροχα κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο, χωρίς μπεσαμέλ, ψημένα σε μια τέλεια πλούσια σάλτσα ντομάτας καλυμμένα με μοτσαρέλα. Δοκιμάστε τα!

Υλικά συνταγής

  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 180 γρ. (1 μεσαίο) κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. χυμός τομάτας
  • 240 γρ. τομάτα κονκασέ
  • 120 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. βασιλικός αποξηραμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 500 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος, πλυμένο και καθαρισμένο) 
  • 350 γρ. ανθότυρο ή cottage cheese, θρυμματισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • Για τη σύνθεση
  • 250 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)
  • φρέσκος βασιλικός (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα ντομάτας: Προθερμαίνετε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά (5-6) και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε το ελαιόλαδο, μετά το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 2-3 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό, τη τομάτα κονκασέ, το ζωμό, τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. 
  2. Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 25-30 λ ή μέχρι να χάσει αρκετά υγρά και να αρχίσει να πήζει. Διορθώνετε, μετά από δοκιμή, τη γεύση με αλατοπίπερο, αν απαιτείται προσθέτετε και 1-2 πρέζες ζάχαρη, ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  3. Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ μέχρι να γίνει η σάλτσα φτιάχνετε τη γέμιση. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 2 δάχτυλα νερό και μόλις πάρουν βράση προσθέτετε σε 3 δόσεις το σπανάκι και το ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί. Μετά το αδειάζετε σε σουρωτήρι, το ραντίζετε με κρύο νερό και το στύβετε πολύ καλά, έτσι ώστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά γίνεται.
  4. Όταν στραγγίξει καλά το σπανάκι το μεταφέρετε σε ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι το ψιλοκόβετε και το μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτετε το θρυμματισμένο ανθότυρο, αλάτι και πιπέρι και αφού δοκιμάσετε το αλατοπίπερο προσθέτετε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε τα κανελόνια, προσέχοντας να μην ασκήσετε πολλή δύναμη και σπάσετε το ζυμαρικό.
  5. Για τη σύνθεση: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο πυρέξ ρίχνετε 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας, και την απλώνετε παντού, δίνοντας βάση στις γωνίες (συνήθως οι γωνίες είναι τα σημεία, στα οποία δεν βάζουμε αρκετή σάλτσα και τα κανελόνια δεν ψήνονται). Πάνω στη σάλτσα στρώνετε τα γεμισμένα κανελόνια το ένα δίπλα στο άλλο.
  6. Περιχύνετε τα κανελόνια σας με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τέλος τα πασπαλίζετε με τη τριμμένη μοτσαρέλα. Καλύπτετε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και σιγουρεύεστε ότι το αλουμινόχαρτο δεν ακουμπά το τυρί. Αν το αλουμινόχαρτο ακουμπάει το τυρί, όταν το βγάλετε θα έχει μείνει κολλημένο αρκετά τυρί πάνω του.
  7. Ψήνετε σκεπασμένο το φαγητό σας για 30-35 λ και στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λ περίπου ή μέχρι το τυρί να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το ξεφουρνίζετε το αφήνετε 15 λ να σταθεί και μετά το γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό και το σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!

Tip: Αν έχετε ένα ραβδομπλέντερ, μπορείτε να πολτοποιήσετε το σπανάκι με το ανθότυρο για να γεμίσετε τα κανελόνια σας.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κανελόνια πεντανόστιμα με σπανάκι και ανθότυρο