Κανελόνια με σπανάκι πεντανόστιμα

Κανελόνια με σπανάκι πεντανόστιμα

Πεντανόστιμα κανελόνια, γεμιστά με σπανάκι, ανθότυρο, με πλούσια μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, καλυμένα με λιωμένη μοτσαρέλα. Μια συνταγή για ένα νοστιμότατο πιάτο με εξαιρετική γεύση για το καθημερινό οικογενειακό αλλά και το επίσημο τραπέζι σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμμένο
  • 350 γρ. ανθότυρο, ψιλοθρυμματισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Για τη σάλτσα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 ml ντοματοχυμό
  • 240 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1/2 φλ. τσαγιού (120 γρ.) ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την επικάλυψη
  • 280 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού ή άλλα επιλογής σας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε το ντοματοχυμό, τη ντομάτα κονκασέ, το ζωμό και μόλις πάρουν βράση προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 30 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να πήζει. 
  2. Για τη γέμιση: Παράλληλα με τη σάλτσα ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 2-3 δάχτυλα νερό και μόλις κοχλάσει “ζεματάτε” το σπανάκι μέχρι να μαραθεί. Το μεταφέρετε σε σουρωτήρι το περιχύνετε αμέσως με κρύο νερό και το στύβετε πολύ καλά για να αφαιρέσετε όσο περισσότερα υγρά μπορείτε. 
  3. Μεταφέρετε το στραγγισμένο σπανάκι σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια. Ρίχνετε το σπανάκι σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε το θρυμματισμένο ανθότυρο, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε πολύ καλά.
  4. Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλάτι και μετά προσθέτετε και το αυγό και ανακατεύετε να ενσωματωθεί καλά. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού γεμίζετε με τη γέμιση τα κανελόνια, φροντίζοντας να μην ασκήσετε πολλή δύναμη και “σπάσετε” τα κανελόνια. 
  5. Για τη σύνθεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Παίρνετε ένα πυρέξ και ρίχνετε μέσα 2 κουτάλες από τη σάλτσα ντομάτας. Την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την βάση του πυρέξ και πάνω στη σάλτσα στρώνετε τα γεμιστά κανελόνια, το ένα δίπλα στο άλλο.
  6. Για την επικάλυψη και ψήσιμο: Πάνω από τα κανελόνια μοιράζετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και από πάνω πασπαλίζετε ισομερώς τη τριμμένη μοτσαρέλα. Καλύπτετε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο στο τυρί και το ψήνετε σκεπασμένο για 35 λ. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λ επιπλέον ή μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί. Το γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό και σερβίρετε.  



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κανελόνια με σπανάκι πεντανόστιμα