Αναρτήθηκε στις 10/10/2019 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Ορεκτικά - Μεζέδες, Πίτες, Συνταγές
Καλτσόνε μίνι πεντανόστιμο
Μίνι πεντανόστιμο καλτσόνε για να απολαύσετε το τέλειο πρωινό και όχι μόνο. Μια συνταγή που θα απαιτήσει λίγη ώρα από το χρόνο σας αλλά το αποτέλεσμα, τα υπέροχα καλτσόνε, θα σας αποζημιώσουν πλήρως με την υπέροχη γεύση τους και θα εντυπωσιάσουν όσους τη δοκιμάσουν.
Υλικά συνταγής
- Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι τύπο ’00” για πίτσα
- 1/2 κ.γ. (1,5 γρ.) ξερή μαγιά
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 3 κ.γ. αλάτι
- 315 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Για τη σάλτσα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 κ.σ. (30 γρ.) πελτέ τομάτας
- 1 φλ. τσαγιού (240 γρ.) χυμό τομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 1/4 φλ. τσαγιού νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη γέμιση
- 2 γεμάτα φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο, μαγειρεμένο ή ισόποσο καπνιστό ζαμπόν
- 1/2 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1/2 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό, για άλειμμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη ζύμη: Στο κάδο του μίξερ βάζετε το εργαλείο για τις ζύμες, προσθέτετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ξεκινάτε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά προσθέτετε το νερό χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Μόλις ομογενενοποιηθούν όλα τα υλικά, σταματάτε το μίξερ και αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 10 λ. Στη συνέχεια, σε χαμηλή ταχύτητα δουλεύετε πάλι τη ζύμη για άλλα 10 λ. Καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 8 έως και 48 ώρες.
- Μετά αλευρώνετε καλά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη με απαλές κινήσεις. Με ένα μαχαίρι κόβετε τη ζύμη σε 10 το δυνατόν ομοίου βάρους κομμάτια. Τα πλάθετε σε μπαλάκια μεταφέρετε σε ένα πολύ καλά αλευρωμένο ταψί και σκεπάζετε καλά με μεμβράνη. Τα αφήνετε να φουσκώσει ξανά άλλες 2 ώρες.
- Για τη σάλτσα: Προθερμαίνετε ένα κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5-6 λ. Προσθέτετε το πελτέ τομάτας και το χυμό, ανακατεύετε, ρίχνετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύετε για 30 λ ή μέχρι να πήξει. Μετά μεταφέρετε τη σάλτσα στο μούλτι και τη χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
- Για τη γέμιση: Τρίβετε τη μοτσαρέλα, κόβετε σε μικρά κυβάκια ή “ξεψαχνίζετε” με τα χέρια σας το κοτόπουλο ή κόβετε σε κομματάκια το καπνιστό ζαμπόν και τέλος κόβετε σε ψιλές φέτες τις πιπεριές.
- Για τη σύνθεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Παίρνετε τα 10 μπαλάκια ζύμης που έχουν φουσκώσει, αλευρώνετε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια με έναν πλάστη ανοίγετε τη κάθε ζύμη σε στρογγυλή διάμετρο περίπου 18 εκ. Μεταφέρετε τις ανοιγμένες ζύμες σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Απλώνετε 1 κ.σ. σάλτσα τομάτας στο μισό μέρος της ζύμης αφήνοντας 1 ε.κ. περιθώριο περίπου περιμετρικά, έτσι ώστε στο κλείσιμο να μην βγει η σάλτσα εκτός. Συνεχίζετε καλύπτοντας με τυρί, προσθέτετε κοτόπουλο ή ζαμπόν και από 2 μικρές φέτες πιπεριά.
- ‘Καπακώνετε’ τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης και σφραγίζετε με τα δάκτυλά σας ζουλώντας τα 2 άκρα της ζύμης. Αλείφετε, με ένα πινέλο, την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο κρόκο αυγού και ψήνετε τα καλτσόνε σας για 18-20 λ ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Καλή σας όρεξη!

Μια συνταγή του Λ. Βακιάρου
10/10/2019
Sintayes.gr,
Συνταγή: Καλτσόνε μίνι πεντανόστιμο