Καλτσόνε με φέτα, ντομάτα και σαλάμι

Καλτσόνε με φέτα, ντομάτα και σαλάμι

Υπέροχα Καλτσόνε με γέμιση τυριού κρέμας, φέτας και ντομάτας. Υπέροχο σνακ για το σπίτι, το σχολείο, το γραφείο αλλά και ορεκτικό στο γεύμα ή ελαφρύ δείπνο με μια ωραία σαλάτα. Όπως και να το φάτε το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη καλτσόνε: [*]
  • 325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 γρ. γάλα σε σκόνη
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 55 ml χλιαρό νερό
  • 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη γέμιση:
  • 400 γρ. τυρί κρέμα light
  • 80 γρ φέτα τριμμένη
  • 80 γρ. σαλάμι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό 
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια, χωρίς σπόρια
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο, για άλειμμα της ζύμης

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη καλτσόνε: Τοποθετείτε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα χτυπάτε στη χαμηλή ταχύτητα για 5 λ. Αυξάνετε τη ταχύτητα στο μέτριο και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 10 λ.
  2. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη τοποθετείτε σε μπολ και την αφήνετε για 1 ώρα στην άκρη να “ξεκουραστεί”. Στη συνέχεια σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες ή και για όλο το βράδυ.
  3. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς. Αφαιρείτε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε σε 5-6 ισομερείς μπάλες ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλετε να είναι τα καλτσόνε.
  4. Τοποθετείτε τις μπάλες (μια τη φορά) σε αλευρωμένο πάγκο και τις ανοίγετε με πλάστη σε ένα μεγάλο στρογγυλό “φύλλο”. Στρώνετε, στο μισό μέρος του κάθε “φύλλου” περίπου 3 κ.σ. γέμιση μείγματος τυριών (βλέπε φωτογραφία πιο κάτω). Σκεπάζετε τη γέμιση με το άλλο μισό μέρος της ζύμης και σφραγίζετε καλά τις άκρες όπως στη φωτογραφία. 
  5. Μεταφέρετε τα καλτσόνε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Αν δείτε να “παίρνουν” χρώμα πολύ γρήγορα, καλύψτε το επάνω μέρος, χαλαρά, με ένα αλουμινόχαρτο, μέχρι να ψηθούν. Αφαιρείτε τα καλτσόνε από το φούρνο, τα αφήνετε στο ταψί για 5 λ να “σταθούν” και μετά σερβίρετε.

[*] Εναλλακτικά αντί για σπιτική ζύμη καλτσόνε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο για πίτσα.

Προσαρμοσμένη συνταγή, αρχική ιδέα από εδώ και εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλτσόνε με φέτα, ντομάτα και σαλάμι