Αναρτήθηκε στις 22/11/2017 σε Κυρίως πιάτα, Νηστίσιμα, Συνταγές, Ψάρι - Θαλασσινά
Καλαμάρια γεμιστά νηστίσιμα
Υπέροχα καλαμάρια γεμιστά με μυρωδικά, ρύζι και σταφίδες. Μια συνταγή για ένα καταπληκτικό νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας, που οι επιλογές στο φαγητό δεν είναι τόσο πολλές και αλλά και για όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υλικά συνταγής
- 6 μεγάλα καλαμάρια
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 3/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τα καλαμάρια αφαιρώντας από μέσα τα εντόσθια. Κόβετε το κεφάλι με τα πλοκάμια του, τα ψιλοκόβετε και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμυδάκια, ανακατεύοντας για 2 λ περίπου. Προσθέτετε και τα πλοκάμια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λ ακόμη.
- Σβήνετε με το μισό κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε το μισό μαϊντανό, το ρύζι και τις σταφίδες και ανακατεύετε για 2 λ. Ρίχνετε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα αφήνετε το φαγητό να βράσει μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
- Όταν η γέμιση είναι έτοιμη, αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Μόλις κρυώσει γεμίζετε τα καλαμάρια, ένα ένα, προσεκτικά, με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, φροντίζοντας να μη τα γεμίσετε μέχρι επάνω. Τα κλείνετε επάνω με μια οδοντογλυφίδα για να μη χυθεί η γέμιση και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
- Περιχύνετε τα καλαμάρια με το υπόλοιπο κρασί και το υπόλοιπο λάδι, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σκεπάζετε καλά το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε τα καλαμάρια σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ ακόμα μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά τα καλαμάρια. Τα βγάζετε από το φούρνο τα χαράσετε στην επιφάνειά τους και τα σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.
22/11/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Καλαμάρια γεμιστά νηστίσιμα