Καλαμαράκια τηγανιτά με τραγανή κρούστα που λιώνουν στο στόμα

Καλαμαράκια τηγανιτά με τραγανή κρούστα που λιώνουν στο στόμα

Λαχταριστά, πεντανόστιμα καλαμαράκια τηγανιτά, με τραγανή κρούστα εξωτερικά και εσωτερικά να λιώνουν στο στόμα. Πόσες φορές έχουμε όλοι φάει καλαμαράκια τηγανιτά σε φίλους ή σε ταβέρνες και η υφή και η γεύση τους είναι σαν “τσιγαρισμένες λαστιχένιες λωρίδες. Ο κύριος λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι το τηγανίζουν αρκετό χρόνο με αποτέλεσμα το καλαμάρι αντί να μαλακώνει να “σφίγγει” περισσότερο. Δείτε πιο κάτω με εύκολη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους τα τα καλύτερα καλαμαράκια που δοκιμάσατε ποτέ. 

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό καλαμάρια σε ροδέλες κατεψυγμένα
  • 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε μικρά ψίχουλα ψωμιού 2-3 ημερών ή χοντροτριμμένα ψίχουλα φρυγανιάς (Panko) 
  • 3 αυγά + 2-3 κ.σ. γάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τις ροδέλες καλαμαριών σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνετε μέχρι να ξεπαγώσουν σχεδόν τελείως. Μπορείτε να τις αφήσετε ελαφρώς παγωμένες γιατί έτσι θα κρατήσουν καλύτερα το σχήμα του δαχτυλίου. Μετά τις μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τις αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
  2. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι με λίγο πιπέρι και ανακατεύετε. Σε δεύτερο μπολ ρίχνετε τα τα αυγά με το γάλα και τα χτυπάτε καλά και σε τρίτο μπολ βάζετε το ψιλοθρυμματισμένο ψωμί. Ρίχνετε σε μικρή φριτέζα ή κατσαρόλι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο που να γεμίζει κατά4- 5 εκ. το σκεύος από τη βάση του και το αφήνετε να κάψει σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. 
  3. Εν τω μεταξύ πανάρετε τις ροδέλες. Ρίχνετε 3-4 ροδέλες καλαμαριού στο αλεύρι και τις καλύπτετε καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Μετά παίρνετε μια ροδέλα τη φορά, τη βάζετε μέσα στο μπολ με το αυγό και αφού καλυφθεί πολύ καλά τη μεταφέρετε στο μπολ με τα ψίχουλα ψωμιού.
  4. Τη καλύπτετε από πάνω με ψίχουλα με το άλλο χέρι σας για να καλυφθεί παντού, και όχι με αυτό που τη βουτήξατε μέσα στο αυγό, ώστε το ένα χέρι μένει υγρό και το άλλο στεγνό. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να παναριστούν όλες οι ροδέλες και τις μεταφέρετε σε μπολ. 
  5. Μόλις κάψει καλά το λάδι ρίχνετε σταδιακά, 1 τη φορά, 2-3 ροδέλες, όχι περισσότερες γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, και τις τηγανίζετε, γυρίζοντάς τες με τρυπητή κουτάλα και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν δηλ. λιγότερο από 1 λεπτό. 
  6. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τη τρυπητή κουτάλα, τις μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζετε αμέσως με αλάτι. Τα σερβίρετε αμέσως με φέτες λεμονιού. 
  7. Προαιρετικά τις συνοδεύετε με μια υπέροχη αλμυρή μαρμελάδα ντομάτας (συνταγή εδώ) και απολαύστε αμέσως τη μαλακή υφή και τη χυμώδη γεύση των καλαμαριών σας. Καλή σας όρεξη!

Δείτε πιο κάτω σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα



Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια τηγανιτά με τραγανή κρούστα που λιώνουν στο στόμα