Καλαμαράκια ψητά με ελαφριά σάλτσα Ταρτάρ

Καλαμαράκια ψητά με ελαφριά σάλτσα Ταρτάρ

Τραγανά και πεντανόστιμα καλαμαράκια, μαριναρισμένα σε αβοκάντο, ψητά στο φούρνο. Συνοδεύστε τα με μια ανάλαφρη σάλτσα Ταρτάρ και ψητές πατάτες και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. καλαμάρια σε δαχτυλίδια
  • 2 ακτινίδια, αποφλοιωμένα, πολτοποιημένα [*]
  • 2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 400 γρ. πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα ταρτάρ:
  • 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι [**]
  • 1 κ.σ. κάπαρη 
  • 1 αγγουράκι μικρά ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C στις αντιστάσεις ή στους  180 ° C στον αέρα. Λαδώνετε ή στρώνετε λαδόκολλα το ταψί του φούρνου.
  2. Για τις πατάτες: Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε φέτες 2 εκ. περίπου, τις αλατίζετε, τις πασπαλίζετε με λάδι και τις στρώνετε στο ταψί. Τις ψήνετε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και γίνουν τραγανές. Βγάζετε από το φούρνο αλλά δεν τον σβήνετε.
  3. Για τα καλαμάρια: Καθαρίζετε τα ακτινίδια και τα πολτοποιείτε στο multi. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα καλαμάρια και το πολτό από ακτινίδια και ανακατεύετε καλά να πάει το ακτινίδιο παντού. Σκεπάζετε το μπολ και τα αφήνετε να “μαριναριστούν” στο ψυγείο για 20 λεπτά. Το βγάζετε από το ψυγείο και ξεπλαίνετε με πολύ κρύο νερό, πολύ καλά τα καλαμάρια από το ακτινίδιο. Τοποθετείστε τα σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας και στεγνώστε τα καλά.
  4. Τοποθετείστε σε ένα πιάτο το αλεύρι, σε δεύτερο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά και σε τρίτο βαθύ πιάτο τη τριμμένη φρυγανιά. Βουτάτε μια μια τις ροδέλες πρώτα στο αλεύρι, το τινάζετε να φύγει το πολύ αλεύρι, μετά το βυθίζετε στο αυγό και τέλος στη τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετείτε μια μια τις έτοιμες ροδέλες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα λαδωμένη ελαφρώς και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
  5. Για τη σάλτσα ταρτάρ: Τοποθετείτε το γιαούρτι σε ένα μπολ. Ξεπλένετε και στραγγίζετε τη κάπαρη, ψιλοκόβετε τα αγγουράκια τουρσί και προσθέτετε στο γιαούρτι και τη κάπαρη και το αγγουράκι και το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Σερβίρετε τα καλαμαράκια με φέτες λεμονιού, με τις πατάτες, σαλάτα και τη σάλτσα ταρτάρ.

[*] Τα ακτινίδια περιέχουν ένα ένζυμο που αντιδρά με τη πρωτεΐνη του καλαμαριού και έτσι το κάνει πολύ μαλακό και αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητά του. Δοκιμάστε το.

[**] Η ταρτάρ που προτείνετε είναι πολύ ελαφριά. Φυσικά, για πιό πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με μαγιονέζα σε ίδια ποσότητα.

 

taste.com.au

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια ψητά με ελαφριά σάλτσα Ταρτάρ

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.