Καλαμαράκια λεμονάτα με χόρτα

Καλαμαράκια λεμονάτα με χόρτα

Πεντανόστιμα λεμονάτα καλαμαράκια με χόρτα. Μια συνταγή για ένα διαφορετικό “φρικασέ” με τη θαλασσινή γεύση από τα καλαμαράκια που “παντρεύεται” ιδανικά με τα αρώματα των χόρτων και τη σπιρτάδα του λεμονιού και απογειώνει τη γεύση. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και πλυμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, ραδίκια, ζωχούς, καυκαλήθρες, σέσκουλα κ.α.)
  • 3 λεμονιών το χυμό (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο τριμμένο μπαχάρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα καλαμαράκια και τα πλένετε καλά. Τα κατεψυγμένα είναι ήδη καθαρισμένα. Καθαρίζετε τα χόρτα, τα πλένετε, τα στραγγίζετε πολύ καλά και τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια. 
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα καλαμαράκια με μπόλικο νερό και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζετε τα καλαμαράκια σε σουρωτήρι και κρατάτε το ζουμί στο οποίο τα βράσατε. Αφήνετε τα καλαμαράκια να κρυώσουν και μετά τα κόβετε σε ροδέλες πάχους 2 εκ. περίπου.
  3. Σε άλλη φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ ή μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε όλα τα χόρτα και τα σοτάρετε όλα μαζί για 4-5 λ ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνετε 2-3 δόσεις από το νερό που έβρασαν τα καλαμαράκια και το ρίχνετε στα χόρτα, φροντίζοντας το νερό ίσα να τα καλύπτει. Τα αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε λίγο μπαχάρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα βράζετε για 20-25 λ περίπου ή μέχρι το φαγητό να είναι ζουμερό, αλλά όχι σαν σούπα.
  5. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα καλαμαράκια, ανακατεύετε απαλά και μόλις πάρουν βράση, μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμαράκια και το φαγητό μείνει σχεδόν με το λαδάκι του. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για ½-1 λ επιπλέον. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το σερβίρετε αμέσως με χωριάτικο ψωμί. 

Σημείωση: Εναλλακτικά, μπορείτε να μειώσετε το χυμό λεμονιού και να προσθέσετε 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας μετά το σοτάρισμα των πράσων και πριν προσθέσετε τα χόρτα, με το ίδιο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα.

Photo 1  Photo 2



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια λεμονάτα με χόρτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.